Nagyvilág

Bomba robbant Moszkvában egy terepjáróban, egy katonatiszt lehetett a célpont

Mash / Twitter
Mash / Twitter
A robbantás idejében a Toyota Land Criuser terepjáróba beszálló férfit a független média egy katonatisztként azonosította, a Kreml-propagandában viszont egy Torgasovként bemutatott férfi arról beszélt, hogy nincs köze az ügyhöz és a munkahelyén értesült a történtekről. Az orosz nyomozók vizsgálják, hogy az ukrán titkosszolgálatoknak volt-e közük a robbantáshoz.

Bomba robbant egy Toyota Land Cruiser terepjáróban Moszkva északi részén, egy parkolóban, szerda reggel, írja az MTI. A kocsiban ülő házaspárt kórházba szállították.

Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a robbanószerkezetet a vezetőülés alatt rejtették el. A robbanás egybehangzó sajtóhírek szerint a férfi mindkét lábfejét leszakította, a nőt szilánkok sebesítették meg. Mindkettőjüket kórházban ápolják.

A Kommerszant és a Rigába üldözött Meduza lapok szerint a gépkocsi Andrej Torgasov 49 éves őrnagy tulajdona, aki jelenleg az orosz védelmi minisztérium alkalmazottja. Korábban a vezérkar felderítési főcsoportfőnökségén (GU) a védett kommunikációért felelős részleg egyik vezetője volt.

A Twitteren keringenek felvételek, melyeken az látható, hogy egy férfi a parkolóban beszáll egy fehér kocsiba, majd nem sokkal később az égbe csapnak a lángok.

Egy Torgasovként bemutatott férfi viszont a Kreml szócsöveként funkcionáló RT propagandatelevíziónak nyilatkozva cáfolta, hogy az autója felrobbant volna.

A férfi – akire az orosz állami médiacég a Műholdas Kommunikációs Rádióközpont helyettes vezetőjeként hivatkozott – azt mondta, hogy nincs köze sem a járműhöz, sem a környékhez, ahol az eset történt, a robbanásról a munkahelyén értesült. A TASZSZ állami hírügynökség is azt közölte még korábban, hogy a robbanásban egy tiszt és a felesége sérült meg. A férfi lábát a TASZSZ szerint lerobbantották, a merényletkísérletben öt másik gépkocsi is károkat szenvedett.

A sebesült férfi felesége azt mondta a – nagy részben dezinformáció terjesztésére használt – RT-nek, hogy férjét a teljes névazonosság miatt összetéveszthették a katonatiszttel. A nő állapota saját elmondása szerint nem súlyos.

Dmitrij Peszkov szóvivő újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy a Kreml nem fogja kommentálni az ügyet, amíg a nyomozás tart. Az ügyében az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) központi apparátusa indított büntetőeljárást gyilkossági kísérlet miatt. Vizsgálják, hogy az ukrán szakszolgálatoknak volt-e közük a robbantáshoz. Az SZK közölte, hogy azonosította a bűncselekmény gyanúsítottját, és hogy szakértői vizsgálják a gépkocsit, amellyel a tetthelyre érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik