Nagyvilág

Lezuhant egy utasszállító, legalább tizennyolc halott Nepálban

Prabin RANABHAT / AFP
Prabin RANABHAT / AFP

Legalább tizennyolc ember meghalt, miután szerdán felszállás közben lezuhant a nepáli Saurya Airlines légitársaság fővárosból induló regionális utasszállító repülőgépe. A gépen a személyzet két tagja és tizenhét technikus tartózkodott. A repülő épp a rendes karbantartására igyekezett Nepál új pokharai repülőterére, amelyet tavaly januárban nyitottak meg az ott található repülőgép-karbantartó hangárokkal együtt.

 Csak a kapitányt sikerült élve megmenteni, őt kórházban kezelik

– közölte a katmandui Tribhuvan nemzetközi repülőtér szóvivője.

A balesetről készült felvételeken jól látszik, hogy tűzoltók próbálják oltani a roncsokat, és azt is megmutatták, hogy a repülőgép valamivel a kifutópálya fölött repült, amikor megbillent és lezuhant.

A repülőteret ideiglenesen lezárták.

A Saurya Airlines egyik tisztségviselője a Reuters szerint elmondta, hogy a gép egy ötvenszemélyes CRJ200 típusú repülőgép volt.

Nepált az utóbbi időben rendszeresen bírálják a rossz repülésbiztonsági mutatók miatt. Az ázsiai országban 2000 óta közel 350 ember halt meg repülőgép- vagy helikopterszerencsétlenségben. A legtöbb áldozatot követelő baleset 1992-ben történt, amikor a Pakistan International Airlines repülőgépe Katmandu felé közeledve egy hegyoldalba zuhant, 167 ember halálát okozva. Legutóbb, 2023 januárjában legalább 72 ember halt meg a Yeti légitársaság balesetében, amelyet később annak tulajdonítottak, hogy a pilóták tévedésből lekapcsolták az áramot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik