Nagyvilág

Kamala Harris egy hajszállal megelőzte Trumpot egy friss közvélemény-kutatás szerint

Patrick T. Fallon, Brendan SMIALOWSKI / AFP
Patrick T. Fallon, Brendan SMIALOWSKI / AFP

Kamala Harris 2 százalékpontos előnyre tett szert Donald Trumppal szemben a Reuters és az Ipsos kedden közzétett, a – potenciális – amerikai elnökjelöltek népszerűségét összemérő közvélemény-kutatásában. Az USA demokrata párti alelnökének 44 százalékos eredményt mértek, de hozzá kell tenni, hogy a mérés hibahatáron belül van. A Reuters és az Ipsos egy héttel korábban Harrist és Trumpot egyaránt 44 százalékosra mérte.

A felmérésben résztvevők közül a szavazásra regisztráltak 56-a egyetértett azzal az állítással, hogy az 59 éves Harris „szellemileg kompetens és képes megbirkózni a kihívásokkal”, míg a 78 éves Trumpról 49 százalékuk mondta ugyanezt, a 81 éves Bidenről viszont csak 22 százalékuk nyilatkozott így.

A demokrata szavazók mintegy 80-a mondta azt, hogy kedvezően ítéli meg Bident, Harrisszel kapcsolatban már 91 százalék gondolta így. A demokrata szavazók háromnegyede egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy a pártnak és a választóknak most Harris mögé kell állniuk, és csak egynegyedük mondta azt, hogy több jelöltnek kell versenyeznie a párt jelöléséért.

Az adatfelvétel július 22-én és 23-án történt, azután, hogy Trump hivatalosan is a Republikánus Párt elnökjelöltje lett a novemberi választásra, és azután, hogy a jelenlegi elnök, Joe Biden visszalépett a kampánytól és maga helyett Harrist ajánlotta. Harris jelöltségéről pártja augusztusban dönt majd.

Kapcsolódó
100 millió dollárt gyűjtöttek össze másfél nap alatt Kamala Harris kampányára
Úgy tűnik, a jelöltállító gyűlésen sem kell versenyeznie senkivel. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik