Belföld europoli

Magyarország egyedüliként nem támogatott egy uniós állásfoglalást

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Újabb uniós állásfoglalást vétózott meg Magyarország, ezért az EU külpolitikai főmegbízottja kénytelen volt ezúttal is a saját nevében elítélni az izraeli törvényhozás határozatát, amely elutasította a palesztin állam megteremtését, írja az Euronewsra hivatkozva a hvg.hu.

Az uniós nyilatkozatot a cikk szerint 26 tagország támogatta, de az Orbán-kormány nem, ezért Josep Borrell saját maga adta ki a dokumentumot.

A magyar fél már több, hasonló határozatot megtorpedózott, amióta októberben kirobbant a háború a Hamásszal. Példaként hozzák fel a cikkben, hogy amikor Norvégia, Írország és Spanyolország május végén elismerték a független palesztin államot, mivel szerintük az izraeli–palesztin konfliktus egyetlen alternatívája az, hogy „két állam, egymás mellett élve, békében és biztonságban” létezzen, a magyar kormány közölte: ezt nem támogatja.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik