Tudomány

Nincs egyedül, ha nehezebben megy a beszéd ilyen melegben

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A hőhullámok nem csak fokozott izzadást és levertségérzetet hozhatnak magukkal, hanem bizony az agyunkat is próbára teszik. Különböző kutatások bizonyítják, hogy a meleg időjárás hatására átlagban alacsonyabb pontszámot érnek el a tanulók a matek teszteken, sokan hajlamosabbak az agresszióra, most pedig az is kiderült, hogy a beszédmódunkra is hatással van, írja a Gizmodo.

Az iScience folyóiratban megjelent tanulmány szerint a politikusok hajlamosak rövidebb szavakat használni a beszédeikben, amikor a kinti hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 24-27 Celsius-fokot. Az elemzés 7 millió beszédet vizsgált meg nyolc országból – Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Ausztria, Hollandia, Új-Zéland, Dánia, Spanyolország és Németország – összehasonlítva azokat az elhangzás napjának átlaghőmérsékletével.

A hő kognitív képességekre gyakorolt ​​hatásának megértése kiemelt fontosságúvá válik az éghajlat felmelegedésével – mondta Risto Conte Keivabu, a tanulmány társszerzője, aki a németországi Max Planck Demográfiai Kutatóintézetben foglalkozik a klímaváltozás különböző vetületeivel.

A beszédeket Flesch-Kincaid olvashatósági tesztekkel mérték, amelyek a szavak és mondatok hossza alapján mérik fel, mennyire nehéz megérteni egy szöveget. Mint kiderült, a 27 Celsius-foknál melegebb napokon a politikusok annyival egyszerűbb nyelvezetet használtak, mintha fél hónapnyi oktatás kimaradt volna az életükből. Kifejezetten a német adatokat vizsgálva azt állapították meg, hogy négy hónapnyi edukáció hiányának volt megfeleltethető.

A tanulmány megállapítása szerint az 57 év felettiek látványosan érzékenyebbek a hőre – a német adatok szerint a 21–24 Celsius-fokos hőmérséklet már mérhető hatással van a beszédekre. Nem a hő az egyetlen, ami hatást gyakorol a politikusokra: egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a légszennyezésnek való kitettség hasonlóképpen csökkentette a kanadai parlamenti képviselők beszédeinek összetettségét, ami közel három hónapos oktatás elvesztésének volt megfeleltethető.

A hvg megjegyzi, hogy korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy a hőség hatással lehet a beszédre: például a becsmérlő vagy diszkriminatív szavak használatának száma mérhetően megemelkedik a közösségi médiában.

Kapcsolódó
Mutatjuk, hogyan élhető túl a hőség vízmérgezés nélkül
Miért visel meg ennyire a meleg, milyen károkat okoz a szervezetünkben és hogyan próbáljuk a lehetőségekhez képest túlélni? Akár szó szerint is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik