Gazdaság

Áramkimaradásokat hozhat a kánikula

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Rekkenő a hőség, a meleg enyhítésére pedig aki teheti, járatja a légköndícionálót – ez jelentős terhet rak a magyar villamosenergia-rendszerre. Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozta a MAVIR az Economxnak. Extrém meleg napokon gyakran rekordfogyasztásokat mérnek az áramszolgáltatók, ami a portál szerint felveti a kérdést, hogy van-e elegendő tartalék a rendszerben. Az elmúlt évek adatai szerint a fogyasztási csúcsok főként a déli és az esti órákban jelentkeznek. Csakhogy az esti órákban a megújuló források jelenléte már nem jelentős a rendszerben.

Általánosan és leegyszerűsítve 27 Celsius fokos napi átlag hőmérséklet felett minden további 1 Celsius fok emelkedés legalább 100–200 megawattal emelheti meg a napi rendszerterhelést, és ezáltal a napi csúcsértéket is. A MAVIR szerint azonban megvan a szükséges tartalékkapacitás.

Azt is írják, hogy a magyar villamosenergia-hálózat egyértelműen nagyszabású korszerűsítésre szorul, mivel a régi hálózati elemek nem mindig bírják a megnövekedett terhelést, a meghibásodások pedig akár hosszabb áramkimaradásokat is okozhatnak.

Pletser Tamás energiaszakértő szerint a magyar villamosenergia-rendszer rendkívül leterhelt, és a kapacitásai csúcsra vannak járatva, így az sem lenne meglepő, ha nagyobb kiterjedésű áramkimaradások következnének be az extrém hőhullámoknak köszönhetően, ám ezek első körben az ipari létesítményeket érnék el, és csak ezután a lakosságot. Amit még ennél is nagyobb problémának nevezett, az a nagy feszültségű távvezetékek meghibásodásának lehetősége.

A cikkben arra is kitrének, hogy a jelenleg tapasztalható ellátási problémák részben annak is köszönhetőek, hogy nagyon gyorsan visszaállt a globális kereslet 2021-től kezdve, miközben a beruházások a Covid miatt 3–4 éves csúszásba kerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik