Élő Nagyvilág

Belbiztonsági miniszter a Trump elleni merényletről: Ilyen nem történhet meg

Minh Connors / San Francisco Chronicle / Getty Images
Minh Connors / San Francisco Chronicle / Getty Images

A merényletkísérlettel kapcsolatos vasárnapi történéseket itt olvashatják vissza. 

Belbiztonsági miniszter a Trump elleni merényletről: csődöt mondott a biztonság

Csődöt mondott a biztonság a Donald Trump volt elnök elleni merényletnél a pennsylvaniai Butlerben – jelentette ki hétfőn Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter.

Ilyen jellegű incidens nem történhet meg

– hangoztatta Mayorkas a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában.

Andrew Harnik / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Alejandro Mayorkas

„Amikor pedig azt mondom, hogy ilyesmi nem történhet meg, akkor egy kudarcról beszélünk” – tette hozzá arra a kérdésre válaszolva, hogy a minisztériuma ellenőrzése alá tartozó, a hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó Titkosszolgálat (Secret Service) kudarcát teszi-e felelőssé azért, hogy a merénylet megtörténhetett.

Mayorkas független és alapos vizsgálatot ígért annak feltárására, hogy helyi idő szerint szombaton miként történhetett meg a merényletkísérlet Trump ellen a pennsylvaniai kampányrendezvényen. A vizsgálat eredményei alapján javaslatokat is fognak tenni jövőbeni biztonsági intézkedésekre.

A Secret Service igazgatóját, Kimberly Cheatle-t hétfőn hallgatja meg a Képviselőház belbiztonsági bizottsága az ügyben. A Titkosszolgálat tagjait egyben a Kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága is meghallgatja.

A merényletkísérlet komoly kérdéseket vetett fel a Kongresszusban, hogy a támadó miként juthatott fel egy közeli tetőre, ahonnan közvetlen rálátása nyílt a beszédet mondó Trumpra.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi múlt szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

A biztonsági mulasztásokkal mi is részletesen foglalkoztunk:

Kapcsolódó
„Legyőzték az amerikai titkosszolgálatot” – kik és miben hibáztak a Trump elleni merénylet során?
Az USA-ban óriási vita robbant ki a hétvégi merényletkísérlet után, hogy megfelelően látta-e el a volt elnök védelmét a Secret Service, az elnöki titkosszolgálat. Ha nem, akkor pontosan kik és miben hibáztak?

Jól megpörgette a támadás Trump tőzsdei csoportját is

Arról ír a Reuters, hogy jelentősen emelkedtek Donald Trump médiacsoportjának részvényei a hétvégi fegyveres támadás után. Trump Media & Technology Group részvényei ugyanis 67 százalékkal emelkedtek a hétfői tőzsdenyitáskor. (Ehhez a csoporthoz tartozik a Truth Social nevű közösségi platform.) A cégben Trump többséggel rendelkezik.

A Reuters arról is ír, hogy a prosperáltak a tőzsdén a kriptocégek is, ami annak köszönhető, hogy Trump kriptopártinak mondja magát, és úgy tűnik, önmagában már ez is elegendő volt a jó teljesítményhez. 

Magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradóra, a pennsylvaniai Butler városában merényletben megsebesült Donald Trump volt amerikai elnök, aki egyben a republikánusok elnökjelöltje is az idén novemberben esedékes választáson.

Putyin nem kereste Trumpot a merényletkísérlet óta

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin nem vette fel a kapcsolatot Donald Trumppal a szombati merényletkísérlet óta, és nem is tervezi ezt tenni az orosz elnök.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hétfőn, vasárnapi nyilatkozatát megismételve újból jelezte, hogy elítéli a támadást, ahogy bármilyen politikai erőszakot.

(CNN)

A merénylőt kizárták a középiskolai lövészcsapatból

A Donald Trumpra tüzet nyitó, majd a helyszínen agyonlőtt 20 éves férfit korábban kizárták a középiskolai lövészcsapatból. Thomas Crooks egyik volt osztálytársa arról számolt be, hogy megkérték a fiatalt, ne térjen vissza a csapatba az előszezon után. Jameson Myers elmondása szerint ennek az volt az oka, hogy Crooks annyira rossz lövő volt, hogy veszélyesnek tartották. A merénylő ettől függetlenül egy évig tagja volt egy helyi lövészklubnak.

(BBC)

Károly király levelet írt Trumpnak

A Buckingham-palota megerősítette, hogy III. Károly király vasárnap levelet írt Donald Trumpnak. A magánjellegű üzenetet a washingtoni brit nagykövetségen keresztül juttatták el a volt elnöknek. A levél tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

(BBC)

Trump: Halottnak kellene lennem

A New York Postnak is interjút adott a merényletkísérletet követően Donald Trump. A republikánus elnökjelölt többek közt elmondta:

halottnak kellene lennem.

A beszélgetésből kiderült továbbá, hogy

  • a kórházi orvosa arról számolt be, hogy még sosem látott hasonlót, csodának nevezte a történteket,
  • a jobb fülére egy fehér kötés került, de a csapata ragaszkodott ahhoz, hogy ne készüljenek róla így fotók,
  • még folytatni akarta a beszédét, amikor a Secret Service emberei levitték a színpadról,
  • nagyra értékelte Joe Biden hívását, aki szerinte nagyon kedves volt vele,
  • a választási kampány Trump utalása szerint civilizáltabbá válhat a továbbiakban.

Orbán Balázs: A merénylet előtt két nappal vacsoráztunk Trumppal

A Magyar Nemzetnek adott interjút Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pedig szót ejtett a Donald Trump ellen elkövetett támadásról is. Mint mondta:

A merénylet előtt két nappal vacsoráztunk Trump elnökkel, tisztában volt vele, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy ne tudjon visszatérni és rendet tenni. De már akkor látszott, hogy olyan erő és lendület van benne, hogy nem fogja olcsón adni a bőrét. Szerencsénkre így is lett.

Trump megérkezett Wisconsinba

Leszállt Donald Trump repülőgépe a Wisconsinban található Milwaukee városában: hétfőtől itt tartják a republikánus nemzeti konvenciót. A pártkongresszus a merényletkísérlet ellenére a tervek szerint zajlik majd.

Trump korábban úgy nyilatkozott, hogy megfontolja az utazás elhalasztását két nappal, de végül úgy döntött, hogy nem engedheti meg egy merénylőnek, hogy miatta át kelljen ütemezni az indulását.

(BBC)

Ezért élte túl a merényletkísérletet Trump

A Washington Examinernek nyilatkozott Trump a merényletkísérletet követően, a lapnak többek közt arról beszélt, hogy

  • a történteket követően teljesen újraírta a republikánus elnökjelölő konvenciójára írt beszédét,
  • eredeti beszéde főként Biden bírálatáról szólt volna, az új inkább az összefogásra buzdításról,
  • egész Amerikából, mindenféle társadalmi rétegekből hívták őt különféle politikai nézetekkel rendelkező emberek,
  • szerinte azért élte túl a merényletkísérletet, mert épp elfordult a tömegtől, hogy a képernyőre nézzen, amelyen a beszédében említett adatok voltak.

Biden: A legfontosabb most a nemzet egysége

Alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök vasárnapi sajtónyilatkozatában, és arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.

Biden elmondta, elrendelte, hogy független vizsgálatban tárják fel, mi vezetett a pennsylvaniai kampánygyűlésen elkövetett merénylethez, amelyben a republikánus elnökjelölt-aspiráns könnyebben megsebesült, és egy ember meghalt, illetve kettő súlyos állapotban kórházba került. A vizsgálat eredményét nyilvánosságra fogják hozni, tette hozzá.

Erin Schaff / POOL / AFP Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke az Ovális irodában 2024. július 14-én.

Joe Biden az MTI szerint kiemelte, a legfontosabb most a nemzet egysége. Elmondta, rövid, de kellemes telefonbeszélgetést folytatott választási kihívójával, és nagyon hálás azért, hogy Donald Trump jól van, és felépül az elszenvedett sebesüléséből. Biden hangsúlyozta:

a merénylet ellentétes mindazzal, amit az Egyesült Államok nemzetként képvisel.

Az elnök arról is tájékoztatott, hogy utasította a hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó titkosszolgálatot (Secret Service), vizsgálják felül az összes biztonsági intézkedést a hétfőn Milwaukee-ban kezdődő republikánus nemzeti konvencióra vonatkozóan.

Megszólalt az FBI a merényletkísérletről

A Donald Trump kampánygyűlésén merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna, mondta el vasárnap újságíróknak Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója.

Wray az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy a nyomozás még kezdeti szakaszban van. Egyik prioritásuk, hogy feltárják a 20 éves elkövető indítékát. Mindeddig a közösségimédia-oldalain sem találták nyomát fenyegető írásoknak vagy bejegyzéseknek.

SAUL LOEB / AFP Christopher Wray

Az FBI-igazgató megerősítette, hogy a támadó egy félautomata lőfegyvert használt, amelyet az apja vásárolt legálisan. Az autójában gyanús szerkezetet találtak, amelyet laboratóriumban fognak megvizsgálni.

Wray megjegyezte, hogy az online térben máris fokozódtak az erőszakcselekményekkel kapcsolatos fenyegetések a Trump elleni szombati merényletkísérlet óta.

Az ügyben mind gyilkossági kísérlet, mind pedig belső terrorizmus címén vizsgálatot folytatnak. Az FBI nagy erőket összpontosít arra, hogy felderítsen minden esetleges fenyegetést, amely a hétfőn kezdődő republikánus nemzeti konvenciót érintheti.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik