Belföld

Itt a terv, amely lényegében megtiltaná az energiaitalokat a 18 éven aluliak számára

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján pénteken megjelent egy rendelettervezet, amely ebben a formájában gyakorlatilag megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak – írja a 444.hu. A rendelet pontosan meghatározza, milyen tartalmú energiaitalokat nem szabad 18 éven aluliaknak eladni.

A 444.hu szerint a tervezetben meghatározzák azokat az összetevőket, amelyeknek a meghatározott mértékű jelenléte a legnagyobb kockázatot jelenti a fiatalok egészségének a megőrzése szempontjából.

A cél az, hogy az élelmiszerpiacon található energiaitalok (és ilyen hatással rendelkező egyéb élelmiszer-termékek) minél szélesebb körét vonják a szabályozás alá. A rendelet alapján nem lehetne olyan alkoholmentes italt 18 éven aluliaknak eladni, ami legalább 15 mg/100ml mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó (például a koffein) vegyületet vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét: ginseng, L-arginin, inozitol, glükuronolakton.

Korábban részletesen foglalkoztunk a témával mi is. Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) főtitkára korábban a 24.hu megkeresésére elmondta, szövetségük a törvényjavaslatot ebben a formában nem támogatja. „A törvényjavaslat nevében ugyan a gyermekek védelméről szól, de véleményünk szerint diszkriminatív módon, kettős mércét alkalmazva teszi azt” – jelentette ki.

Kapcsolódó
Álszent politikai akció? – vegyes a fogadtatása annak, hogy betiltanák a 18 éven aluliaknak az energiaitalokat
A Magyar Energiaital Szövetség diszkriminatívnak tartja a javaslatot, az ellenzék stratégiát hiányol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik