Nagyvilág

„Üdvözöljük önöket a Silvio Berlusconi repülőtéren”

Alberto PIZZOLI / AFP
Alberto PIZZOLI / AFP

Silvio Berlusconi néhai volt olasz kormányfő nevét viseli csütörtöktől Milánó legjelentősebb repülőtere – jelentette be az olasz infrastrukturális és közlekedési minisztérium.

Matteo Salvini tárcavezető, miniszterelnök-helyettes gyorsított eljárásban hagyta jóvá, hogy a milánói Malpensa nemzetközi légikikötőt hivatalosan is Malpensa-Silvio Berlusconi Nemzetközi Repülőtérre nevezzék át. A miniszter múlt pénteken jelentette be, hogy „Silvio barátjáról, a nagyszerű milánói üzletemberről” fogják elnevezni a milánói repülőteret.

A tavaly júniusban elhunyt Berlusconi által alapított Hajrá Olaszország (FI) a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette jobboldali Olasz Testvérek párt szövetségese a törvényhozásban.

Az ellenzék nem támogatta a második legnagyobb forgalmú olasz repülőtér átnevezését. Beppe Sala, Milánó balközép polgármestere arra hivatkozott, hogy szabály írja elő: híres emberekről csak a haláluk utáni tíz év elteltével lehet közhivatalt vagy közterületet elnevezni. Milánóban több mint 100 ezer ember írt alá tiltakozó petíciót.

Júniusban a milánói városvezetésnek sikerült megakadályozni, hogy a városban teret nevezzenek el Berlusconiról. Silvio Berlusconi Milánóban született, és évtizedekig volt az AC Milan labdarúgócsapat tulajdonosa.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik