Gazdaság

Maradt kiskapu: ki lehet kerülni az adóemelés áthárítási tilalmát, vagyis a banki ársapkát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kormány

  • 50 százalékkal megemeli augusztustól általános esetben a pénzügyi tranzakciós illetéket, illetve
  • maximális összegénél 100 százalékos emelésről döntött,
  • és banki ársapkával megtiltotta a megemelt terhek ügyfelekre hárítását is az év végéig.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ezzel a kormány lépéskényszerbe hozta a bankokat. Gergely Péter arra számít, hogy eltűnhetnek a számlanyitási akciók, illetve a korábbi, igen kedvező konstrukciókat átdolgozhatják a bankok. Például a legkedvezőbb, akár ingyenes bankolást lehetővé tevő konstrukciók egy részét talán nem értékesítik majd a továbbiakban. Részben a tranzakciós illeték emelése miatt, részben mert az adóemelés áthárítása is akadályba ütközhet az év végéig kihirdetett díjemelési tilalom, kvázi ársapka miatt.

Mert bár a kormány december végéig megtiltotta a bankoknak az illetékemelés közvetlen áthárítását és ennek érdekében befagyasztotta a bankszámla díjakat és költségeket, ám a banki szakember szerint ez csak a már meglévő számlacsomagokra érvényes. Bármely bank bármikor dönthet úgy, hogy az adott számlacsomagot nem értékesíti, és ahelyett új, más árazású számlacsomagot kínál ügyfeleinek. És ezeknél akár más költségelemekben, például a havi díjban már érvényesíthetőek a megemelkedett banki költségek.

Azok az ügyfelek, akik jelenleg élő szerződésük alapján valamilyen kedvező díjú számlacsomagban vannak, a kormány intézkedése alapján a számlacsomag további értékesítésének lezárása ellenére egészen addig élvezhetik ezt a kedvező díjat és az adott kedvezményeket, amíg valamilyen okból változás nem történik, amely miatt számlacsomagot kell váltani.

Úgy véli, az elkövetkező napokban az ügyfeleknek még megérheti áttekinteni a bankok számlaszolgáltatásait és kiválasztani a bankolási szokásaiknak legmegfelelőbb ajánlatot adó bank számlacsomagját – még mielőtt az adott pénzintézet úgy dönt, hogy azt az augusztus 1-től érvényes illetékemelés miatt nem értékesíti tovább. A szakértő szerint a jó számlacsomagváltással évi akár több tízezer forint is megspórolható: kedvezőbb havidíjas, sőt – a fent már említett bankkártya vagy utalási feltételek teljesítése mellett – akár ingyenes számlavezetés is elérhető a kínálatban, de sokat spórolhat az ügyfél azzal is, ha olyan számlacsomagot választ, ahol sms helyett internetes push-üzenetben érkezik tájékoztatás a végrehajtott számla-tranzakciókról.

Korábban az ilyen számlaváltási kampány január végére, a banki díjértesítők beérkezésére esett, ám a jogszabályváltozás miatt most ismét megéri áttekinteni a kínálatot szerinte. Mert a következő napokban jó eséllyel még extra kedvezményeket is kaphatnak az ügyfelek, hiszen a bankok az új ügyfeleknek adott ajánlatokkal igyekeztek az elmúlt hetekben magukhoz vonzani az új számlanyitókat. A szakértő borítékolja, hogy a megemelt tranzakciós illeték és annak áthárítási tilalma első körben ezen akciók számát csökkentheti drasztikusan – akár már a következő napokban. A szabály ugyanis csak a meglévő számlák esetében rendelkezik a kedvezmények és akciók év végéig történő fenntartásáról, a még meg nem kötött szerződések esetében nem. Így amíg vissza nem vonják, a bankok számlanyitási kedvezményei, pénz jóváírásai is igénybevehetőek, amelyek akár 30–40 ezer forint azonnal elkölthető összeget jelenthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik