Belföld

Fekete víz folyik a csapból Dunavarsányban

Fekete színű, minősíthetetlen víz folyik a csapokból időről időre Dunavarsányban, hívta fel rá a figyelmet a 24.hu egyik olvasója.

A problémát fotókkal is szemléltette, íme:

Olvasói felvétel

Olvasói felvétel

A dunavarsányi önkormányzat csütörtökön a honlapján közölte, hogy a fokozódó vízproblémák megoldása érdekében Gergőné Varga Tünde polgármester azonnali egyeztetésre rendelte be a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. Dunavarsányi Üzemigazgatóságának szakembereit.

Az egyeztetésen felhívta a figyelmet a megfelelő kommunikációra, kérte az üzemzavar soron kívüli elhárítását, mely jelenleg is folyamatban van.

A hosszú távú megoldás érdekében Keresztesi Balázs alpolgármester úr kérte a DPMV Zrt-t a műszaki javaslat mielőbbi megadására. Tájékoztatjuk Önöket, hogy az önkormányzat vezetői mindent megtesznek annak érdekében, hogy a DPMV Zrt. hatékony üzemeltetését és kommunikációját segítsék

– írták.

Arra nem tértek ki a közleményben, hogy mi okozza a víz elszíneződését, és azt sem tisztázták, hogy mikorra várható végleges megoldás az ügyben.

A DPMV Zrt. a honlapján azt írja, a felmerült probléma egy előzőleg jelzett haváriás esemény következtében lépett fel. Mint fogalmaztak, „a csőtörés miatti hirtelen nagy mennyiségű vízelvétel, valamint a kizárás, illetve a visszanyitás miatt megváltozott áramlási irány (a vízszolgáltatás a kizárás időtartama alatt, csak a Vörösmarty utcánál lévő vasút alatti átkötésen volt biztosítva) leválásokat okozhatott a csőfalról. Ebből adódóan egyes felhasználási helyeken vízzavarosság jelent meg.”

Úgy folytatták, a hálózaton jelentkező vízminőségi panaszokat a vízben lévő oldott ásványi anyagok (vas, mangán) oxigénnel való érintkezését követő pelyhesedése majd kiülepedése okozza.

A nyers vízből az ásványi anyagok jelentős része a vízkezelést követően eltávolításra kerül. A kezelőből távozó vízben azonban még mindig marad oldott állapotú vas és mangán, ami a hálózaton oxigénnel való érintkezést követően kiülepedhet. A vízben lévő vas és mangántartalom az ivóvízre előírt parametrikus ékeknek megfelel, egészségügyi problémát nem jelent. Ugyanakkor a víz esztétikailag kifogásolható, nem megfelelő

– fogalmaztak.

A beérkező panaszok, bejelentések alapján az adott területen célirányosan is végeztek hálózat öblítés. Ezzel együtt a szórványosan jelentkező vízminőségi problémákat egyedileg kezelik.

„A fenti folyásirány, illetve nyomásváltozások következtében a vezetékrendszer faláról az évtizedek során lerakódott, leülepedett vas és mangán részecskék felkavarodnak ezzel elszíneződést – vas esetében: sárgás-barnás, rozsda színű, mangán esetében pedig feketés árnyalatú színhatást – okozva az ivóvízben” – folytatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik