Nagyvilág

Letette az esküt az új holland kormány

JEROEN JUMELET / ANP MAG / ANP via AFP
JEROEN JUMELET / ANP MAG / ANP via AFP

Több mint fél évig tartó kormányalakítási tárgyalások után kedden Vilmos Sándor holland király előtt letette az esküt a Dick Schoof miniszterelnök vezette új holland kormány.

A ceremónia keretében a kormányfő és 16 miniszterből valamint 13 államtitkárból álló kabinetje a király előtt ígéretet tett arra, hogy

becsületesen, szorgalmasan és pártatlanul, továbbá jó és igazságos köztisztviselőhöz illően végzi feladatait.

Az új kormány két tagja, Femke Wiersma mezőgazdasági és Folkert Idsinga pénzügyi államtitkár az esküt fríz nyelven tette le, a miniszterek többsége az Isten engem úgy segéljen jelmondat helyett „a kijelentem, és ehhez tartom magam” szavakat választotta.

Dick Schoof pártonkívüli kormányfő az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében azt írta: nagyon várja már a miniszterelnöki munkát. Hozzátette: egy biztonságos és igazságos Hollandiáért fog dolgozni, ahol mindenki számára szociális biztonságot nyújtanak.

A választásokon győztes Geert Wilders vezette Szabadságpártnak (PVV) öt minisztere van a kormányban, a Szabaddemokrata Néppártnak (VVD) négy, az Új Társadalmi Szerződésnek (NSC) ugyancsak négy, míg a Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB) három minisztert delegált a kabinetbe.

A kormányt alkotó négypárti koalíció vezetői korábban megállapodtak, hogy az új kabinetben nem töltenek be tisztséget, helyette képviselőként folytatják munkájukat a parlament alsóházában.

Az országot 2010 óta miniszterelnökként, illetve ügyvezető kormányfőként vezető Mark Rutte az RTL Nieuws televíziócsatornának adott leköszönő interjújában háláját fejezte ki, hogy 14 éven keresztül irányíthatta Hollandiát.

Továbbra is politikafüggő maradok. De nem fogok nyilatkozni az utódaim munkájáról

– jelentette ki. Rutte szeptembertől Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt váltja tisztségében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik