Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

„Borzalmasak az adatbázisok” – a Trumpék által felkért szakértő nem választási csalást talált, hanem számos hibát

Win McNamee / Getty Images
Win McNamee / Getty Images
Donald Trump és hívei szerint 2020-ban Joe Biden rendszerszintű csalással nyerte meg a választást. Ugyan a volt elnök csapata mindezidáig semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem tudott bemutatni a vádak igazolására, azt azért nem lehet mondani, hogy ne próbálkoztak volna vele. 2020 novemberében például megbízták Ken Block adatelemző cégét azzal, hogy keressenek választási csalásra utaló nyomokat, ám az eredmény csalódást kelthetett a Trump-stábban. Block 2024-ben megjelent Disproven (Cáfolat) című könyvében nem csak arról írt, hogy mit talált a kutatás során, hanem javaslatot is tett arra, miként kellene megreformálni az amerikai választási rendszert. A szerzővel videóhívás segítségével készítettünk interjút.

Pontosan mivel foglalkozik, illetve hogyan került kapcsolatba a Trump-stábbal?

Úgynevezett relációs adatbázis-szakértő vagyok 30 éve, a területemen szakértőnek számítok, és van egy szoftverfejlesztő vállalkozásom, amely nagy adatbázisok kezelésére szakosodott. A politikába véletlenül kerültem bele 2008 környékén, mert alapvetően nem voltam elégedett a szavazólapon található jelöltekkel. Van két nagy pártunk, és ennyi. Engem egyre inkább frusztrált, hogy nem tetszettek sem a jelöltek, sem a pártok programjai, és több választási lehetőséget akartam. Azt mondtam magamban, hogy a nyilvánvaló válasz erre a problémára egy új párt elindítása, és ezt meg is tettem az otthonomban, Rhode Island államban. Nagyon nehéz feladat volt: ahhoz, hogy egyáltalán el tudjam indítani a pártalapítási folyamatot, be kellett perelnem az államot és a szövetségi bíróságot. Az Egyesült Államok törvényei olyanok, hogy nagyon nehéz a helyzete a demokratákon és a republikánusokon kívül a többi pártnak. A pert végül megnyertük, de el kellett indulnom kormányzónak azért, hogy a párt életben is maradjon.

Pedig nem azért alapítottam pártot, hogy elinduljak a választáson, hanem fordítva: azért, hogy legyen egy pártom, el kellett indulnom.

Így kerültem bele tehát a politikába, de nem én kerestem meg a Trump-kampányt, hogy nekik dolgozzak. A mai napig nem igazán tudom, honnan hallottak rólam, hogyan szerezték meg a mobilszámomat. A választás utáni nap felhívtak a semmiből, és megkértek, hogy segítsek nekik választási csalást keresni, ami meglehetősen őrült események sorozatát indította el számomra.

Ken Block Ken Block

Mielőtt belemennénk a részletekbe, beszéljünk egy kicsit az amerikai választási rendszerről. Magyarországon, aki betölti a 18. életévét, automatikusan bekerül a választási adatbázisba, nem kell külön regisztrálnia hozzá. Az Egyesült Államokban ez másképp van.

Az Egyesült Államokat nagyjából 250 évvel ezelőtt alapították és az alkotmányában szó esik a választásokról, illetve azok lebonyolításáról is. Akkoriban az volt a legkézenfekvőbb, hogy az államok végezzék el a választást, mert nem volt telefon vagy számítógép, ami a szövetségi szinten történő lebonyolítást lehetővé tette volna. A legtöbb állam a dolog érdemi részét a megyei közigazgatásra hárította át, és ezért van az, hogy egyetlen szövetségi vagy 50 állami számítógépes rendszer helyett több mint ötezer, különböző rendszer vesz részt a választásokban. Ez már eleve számos bizonytalanságra ad okot, és olyan problémákhoz vezet, amelyek miatt 200 évvel ezelőtt még nem kellett aggódni.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik