Belföld

Veszteséges lett a vadászati világkiállítás „hagyatékát” ápoló cég

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A cég 2023. december 31-én 17 főt foglalkoztatott. Bérekre és egyéb, személyi jellegű juttatásokra 355,3 millió forintot költött.

Mínusz 749,4 millió forintos adózott eredménnyel, azaz veszteséggel zárta 2023-at az állami tulajdonban lévő Egy a Természettel Nonprofit Kft. – írja az rtl.hu. A portál emlékeztet rá a cég létrehozásáról annak idején kormányhatározat született, Kovács Zoltán államtitkár az Egy a Természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, felesége üzlettársa a szervező cég felügyelőbizottsági tagja lett.

2021-et még nyereséggel zárták: 510 millió forint lett az adózás utáni eredményük úgy, hogy a kiállítás és a kapcsolódó rendezvények 17 milliárd forintba kerültek. A cég költötte a közpénzt a 2021 őszén megrendezett Eucharisztikus Kongresszus szervezésére is, amelynek záró szentmiséjére Budapestre látogatott Ferenc pápa is.

A 2023-as mérleghez készült kiegészítő melléklet szerint tavaly fő feladatuk a kiállítás tárgyiasult eszközeinek (preparátumok, képzőművészeti alkotások ) érték- és állagmegőrzése, valamint a Nimród című vadászújság kiadása és a vadászkamarai tagokhoz történő eljuttatása volt. Kiadtak egy Széchenyi Zsigmondról szóló könyvet, elkészítették a Ferenc pápa látogatását bemutató, Isten áldd meg a magyart című albumot. Tavaly 12 megyei helyszínen szerveztek fórumokat az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve.

A cég 2023. december 31-én 17 főt foglalkoztatott. Bérekre és egyéb, személyi jellegű juttatásokra 355,3 millió forintot költöttek.

A méretes veszteség oka, hogy a korábbi évek eredménytartalékát és a jegyzett tőke egy részét használták fel, így az ügyvezetés javasolta a jegyzett tőke leszállítását a törvényes minimumra. A melléklet szerint a cég idei folyamatos működéshez a megnövekedett saját bevételeken túl további költségvetési támogatás szükséges. Azt írták, hogy a beszámoló elkészítésekor a 2024-es működési támogatással kapcsolatos eljárás folyamatban van. A rövid lejáratú kötelezettségeknél tüntették fel a tavaly megérkezett, de a tervek szerint csak idén elszámolt támogatást, amelynek értéke 1,8 milliárd forint.

A Nimród újság kiadásához igénybe vett szolgáltatások értéke tavaly 541,1 millió forint volt, a lap hirdetésekből 48,8 millió forintot szedett össze, az újságeladás és tartalom-előállítás bevételei 288,9 millió forintnál álltak meg. A piacon nincs igazán igény a világkiállításra legyártott eszközökre. Idén is értékcsökkenést kellett elszámolni olyan tételek után, mint a 2020-2021-ben elkészült filmek, a még nyilvántartott applikáció, könyvek, preparátumok. Azt írták, „azok értékesítése iránt tartósan piaci igény nem mutatkozott”.

Tavaly az ellenzék képviselői többször kérdezték a kormányt arról, mikorra tervezik a K-Monitor által állami zombicégnek nevezett Egy a Természettel Nkft. végelszámolását. Minden esetben Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár válaszolt, elég ingerülten. Vegzálásnak nevezte a kérdéseket. Szerinte a cég ápolja a világkiállítás „hagyatékát”, fenntartja és fejleszti a nemzetközi kapcsolatokat, kiadja a több mint 65 ezer magyar vadász számára készülő Nimród Vadászújságot, szervezi a vadászattal kapcsolatos helyi témáknak fórumot biztosító konferenciasorozatot. A kommunikációs államtitkár válaszaiban ugyanakkor egyszer sem tért ki arra, hogy a Semjén Zsolt által elnökölt Országos Magyar Vadászati Védegylet lapjának, a Nimród Vadászújságnak régóta ő főszerkesztője, a lap impresszuma szerint komoly stábot irányt, amiért vagyonnyilatkozata szerint havi 1-5 millió forint közötti összeget kapott tavaly.

Kapcsolódó
Még mindig működik a vadászkiállításos állami zombicég
Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár ugyanakkor vegzálásnak minősítette az ezt firtató kérdést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik