Kultúra ismeretlen budapest

Felújították az amerikai Budapest, Tokaj és Nyitra egykori temetőjét

Budapest, Georgia / Facebook
Budapest, Georgia / Facebook
A közel százötven éves sírkert most újra jó állapotban várja a látogatókat.

Évekkel ezelőtt hosszú cikkben számoltunk be egy amerikai üzletember, Ralph L. Spencer az 1880-as évek végén született ötletéről, aki úgy döntött, hogy Georgiában meghonosítja a bortermelést, ezt pedig jórészt pennsylvaniai bányákból elcsábított magyarokkal kívánta megoldani.

Az ötlet csakhamar valósággá vált, a századfordulóra pedig kétszáz magyar család költözött a környékre, ahol egy kétezer hektáros borgazdaság, valamint egy gyorsan növekvő város, Budapest mellett több kisebb település, köztük a szlovák kolónia által alapított Nyitra és a magyarok lakta Tokaj jelent meg. Az idilli környezetnek végül a georgiaiak maguk vetettek véget: 1908-ban alkoholtilalmat vezettek be, a magyarok pedig a bányák alkalmazottai lettek. Az utolsó budapestit 1964-ben, épp hatvan évvel ezelőtt temették el, a sírkert azóta pedig szinte felújítás nélkül élte túl az évtizedeket.

A helyzet végül a közelmúltban megváltozott, hiszen az MTI vonatkozó híre szerint a Georgiai Magyarok Közösségének Egyháza 2022-ben a budapesti temető tulajdonosai lettek, majd megkezdődött a sírkövek restaurálása, és az egyes sírhelyek újbóli kimérése.

A munkában a Georgia Egyetemen dolgozó magyar régész, Gyucha Attila nyújtott nagy segítséget, aminek végén újra sírkő van minden sírhely felett, út született, a temető kimosott részei pedig feltöltésre kerültek.

A felújításhoz a nemzetpolitikai államtitkárság mellett a Bethlen Gábor Alapkezelő, valamint számos vállalkozások és magánember is segítséget nyújtott – írja az MTI, aminek tudósítása hozzáteszi: az átadóünnepségen a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Szilágyi Péter is feltűnt, aki többek közt elmondta:

a temetők nem csupán az út végét jelölik, egy egyházi szervezetnél pedig ezt kiegészíti a feltámadásba vetett hit reménysége is, és összeköti a múltat a jövővel.

Szilágyi hozzátette: beszédes, hogy a közösség vállalta Budapest sírkertjének rendbetételét, aminek sorsa csak addig votl szomorú, míg őrizetlenül állt, hiszen létezése arról tanúskodott, hogy

voltak, akik elhagyták, elhanyagolták a rájuk bízott történeteket, kincseket.

A helyettes államtitkár köszönetet mondott a felújításban részt vevő közösségi vezetőknek, akik azt hirdetik, hogy a közösségük olyan örök értékek köré szerveződik, mint az elődök és ősök iránti tisztelet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik