Belföld

Iszapömlés: egy ember meghalt

Egy ember meghalt, hárman eltűntek, 10 ember került kórházba, ebből kettő sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében.

Eddig mintegy 60 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos, egy sérült a helyszínen életét vesztette – közölte az Országos Mentőszolgálat hétfő késő délután az MTI-vel.

Az Ajkán átszakadt iszaptárolóból kiáramló vörösiszapos víz Devecser egyharmadát, mintegy négyszáz házat öntött el.

A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból; még a vasútállomáson is rekedtek emberek – mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester. A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az ittlévőktől.

A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen irányítja. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és gumicsizmákat osztanak.
Elárasztott benzinkút Devecseren (fotó: MTI)

Elárasztott benzinkút Devecseren (fotó: MTI)

A gátszakadáskor erősen maró hatású veszélyes anyag ömlött ki – tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. Az iszap a Torna patakot is elöntötte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas megyét is elérheti – közölte a környezetvédelmi és vízügyi szakember.

Az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező – tájékoztatott Töttős Györgyi, az OKF szóvivője. Az érintettek számára hangsúlyozta: a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki és forduljanak orvoshoz. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy kövessék a híradásokat.


A katasztrófavédelem közlése szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint, mégpedig Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő települést. A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: összesen 70 tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, két tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel. A helyszínen van még 100 katona tíz eszközzel, három vegyi felderítő csoport, műszaki mentő egységek, valamint 20 civil is segíti a mentést – tette hozzá Töttős Gyöngyi.

Olvasói sztorik