Belföld

Zacher Gábor szerint nem volt betépve a Fradi focistájának életét kioltó taxisofőr – szabadlábon az elkövető

Marjai János / 24.hu
Zacher Gábor magyar főorvos, toxikológus.
Marjai János / 24.hu
Zacher Gábor magyar főorvos, toxikológus.
Több mint négy év után született ítélet Halgas Tibor ügyében. A balesetet okozó taxis nem jogerősen két év fogházbüntetést kapott, amelyet jórészt már letöltött előzetesben. Bár az elkövető vérében jelentős mennyiségű kokainmaradványt találtak, Zacher Gábor perdöntő szakvéleménye alapján a bíróság úgy találta, hogy a tragédia pillanatában már nem volt kokain hatása alatt, ezért enyhébb büntetlést kapott és – noha korábban egyszer már megszökött – kiengedték az előzetesből.

Szerdán a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon folytatódott a büntetőeljárás a Halgas Tibor egykori élsportoló halálát okozó taxisofőr ügyében.

2020. február 4-én egy edzésről tartott haza családjához  a Ferencváros volt labdarúgója (a sportoló a 2000–2001-es bajnokcsapatnak is a tagja volt), a Pilisi LK  edzője. Az egyik szemben haladó autóban H. Szilveszter ült, aki a Főtaxi cégcsoportba tartozó MB Elit Taxi járművét vezette taxisofőrként a ferihegyi repülőtérre vezető úton. H. Szilveszter a megengedett sebességet csaknem kétszeresével túllépve belement egy váratlan előzésbe, a vele szemben szabályosan közlekedő autó sofőrjének esélye sem volt a baleset elkerülésére.

H. Szilveszter ellen halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt indult eljárás, ugyanis mind a rendőri intézekedés során alkalmazott gyorsteszt, mind a későbbi vérvizsgálat azt igazolta, hogy kokaint fogyasztott, mielőtt autóba ült.

A sofőr ellen korábban már több mint negyven közlekedési szabálysértés, többek közt ittas vezetés miatt folyt eljárás, és néhány hónappal a tragédia előtt bevonták a jogosítványát is, eltiltották az autóvezetéstől.

Mint megírtuk, H. házi őrizetét 2020-ben feloldotta a bíróság, és ekkor külföldre szökött, majd Németországban találták meg – amikor szintén egy közlekedési szabálysértés miatt igazoltatta egy rendőr. A tárgyalás idején még  előzetes letartóztatásban van. Az áldozat özvegye, Köves Alexandra lapunknak még februárban azt nyilatkozta: érthetetlennek és felháborítónak tartja, hogy az ügyben négy évig nem született ítélet, és ez a gyászoló családra is komoly lelki terhet ró. Halgas kislánya háromesztendős volt, amikor a sportoló elhunyt.

Szajki Bálint / 24.hu Köves Alexandra

Az első toxikológiai szakvélemény szerint kokain bomlásterméke volt kimutatható a taxisofőr szervezetében. A szakértő szerint a terhelt a mintavételt megelőző 8-12 órával korábban fogyaszthatott a kábítószerből, ezért annak hatása a baleset idején még fennállhatott. Ezt az állítást kérdőjelezte meg a védelem.

Péchy Kristóf, H. védője lapunknak m,éga tárgyalás előtt elmondta: nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy H. a baleset pillanatában még kokain hatása alatt volt, tehát nem áll fent az a súlyosító körülmény, hogy bódult állapotban követte volna el a bűncselekményt. Sógor Zsolt, a sértett ügyvédje azt nyilatkozta a 24.hu kérdésére, hogy ezt az érvelést a sértetti oldal semmiképp nem fogadja el, mert enyhébb büntetést eredményezhetne, mint amit az elkövető megérdemel.

Szerdán a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon Zacher Gábort hallgatták meg. A toxikológiai szakértő kifejtette, hogy a baleset után négy órával történt mintavétel, amely egyértelműen  kokain bomlástermékét mutatta ki. Azt mondta, hogy legfeljebb négy óra, amíg hat a szer, bár annak nyomai még egy héttel a használat után is a szervezetben vannak. Zacher szerint az ütközés pillanatában már nem befolyásolta a sofőr reakcióidejét és döntését a kokainozás, a bomlástermékek mennyisége alapján ugyanis körülbelül 16 órával a baleset előtt fogyaszthatott a kábítószerből a taxis. 

A szerző felvétele Zacher Gábor a tárgyaláson 2024. május 14-én.

Az ügyész nem értett egyet Zacher véleményével, azt mondta, hogy a nemzetközi szakértői gyakorlat szerint az autó vezetőjének bódult állapota alaposan feltételezhető a bomlástermék mennyisége alapján. – A nemzetközi gyakorlatban tizedennyi kokainszármazékot is bódult állapotnak tekintenek – jelentette ki a vád képviselője, aki szerint akkor is zavart viselkedést produkálhat valaki, ha szervezetéből kitisztulóban van a kábítószer. Zacher is alátámasztotta: amikor a kokain ürül, akkor van lehet másodlagos hatása, egyfajta sóvárgás, ami viselkedési zavart okozhat.

Az ügyész megjegyezte, Zacher Gábor és a korábbi szakértő véleménye ellentmond egymásnak abban a tekintetben, hogy a drog hatása alatt lehetett-e a taxis, vagy nem, ezért indítványozta, hogy újabb szakértőt rendeljenek ki az ellentmondás feloldására. A bíró azonban ezt az indítványt elutasította, és elfogadta Zacher  álláspontját.

Az ügyész perbeszédében az eredeti vádirati minősítés megállapítását kérte, börtönbüntetés kiszabását (a vádiratban hét éves börtönt kért) és azt, hogy véglegesen tiltsák el a férfit az autóvezetéstől. – A vádlott súlyos és állandósult jellemhibával bír és veszélyes a környezetére – mondta. H. Szilveszter védője szerint az elkövető bűnössége nem vitás, de helytelennek tartotta a vádiratban szereplő minősítést, mert védence az ütközéskor nem volt már kokain hatása alatt. Sőt, úgy vélte, hogy H. Szilveszter későbbi életszakaszban még alkalmas lehet a járművezetésre.

Az utolsó szó jogán H. Szilveszter ezt mondta:

száz szó is kevés lenne kifejezni, hogy mennyire sajnálom, amit tettem. Kár, hogy nem lehet ezt már megváltoztatni, de ha vissza lehetne forgatni az időt, másként cselekednék.

A sértetti védő, Sőgor Zsolt arról beszélt, hogy a vádlott hivatásos sofőr, erre alapozta vállalkozását, ehhez képest a közbizalom ellen is vétett, és érthetetlen az is, hogy a taxitársaság hogyan szerződhetett vele. – Az, hogy a vádlott Németországba szökött, nem őszinte megbánásra utal – mondta, hozzátéve, hogy a család pótolhatatlan veszteséget szenvedett, a társadalom és a hazai sportélet pedig kiemelkedő személyiségét veszítette el.

A bíróság végül közúti baleset okozás bűntette miatt két év fogházbüntetésre (a fogház Magyarországon a büntetésként kiszabott szabadságvesztés legenyhébb végrehajtási módja) ítélte a terheltet. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerte bűnösségét.

A férfit eltiltották a vezetéstől, de nem véglegesen, valamint kötelezték  1,1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére, és azonnali hatállyal szabdálba helyezték. 

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a minősítés fenntartásáért fellebbezett. A vádlott és védője tudomásul vette a döntést.

A tárgyalás után megkérdeztük H. védőjét, aki azt mondta, ennél azért súlyosabb ítéletre számított ő és védence is.

Ha az ítéletet helybenhagyja a másodfokú bíróság, vélhetően H. Szilveszternek akkor sem kell már fogházba vonulnia, mert az előzetes időzatartamát le kell vonni a kiszabott ítéletből. Ráadásul egy meghatározott tilalmi idő lejárta után újra vezethet.

Beszéltünk az ítélet után Halgas özvegyével ismét: Köve Alexandra azt mondta, egyfelől megkönyebültnek érzi magát, hogy véget ért  az ügy, másrészt viszont megdöbbent az enyhe ítélet miatt. Szerinte ez az eredmény a következmények nélküli államot minősíti, ahol nem kell érdemben felelni egy ember életének kioltásáért.

Mint megírtuk, április első hétvégéjén a Budapesti Rendőr-főkapitányság a BKK taxiellenőreivel 166 taxit és sofőrjét ellenőrizte. Számos egyéb szabálytalanság mellett a razzia során két olyan taxisofőrt is találtak, akik el voltak tiltva az autóvezetéstől, és drogot fogyasztottak.

Kapcsolódó
„Megöltem a férjedet, bocsi” – négy éve nincs ítélet a volt ferencvárosi labdarúgó halálának ügyében
Több mint négy éve, hogy Halgas Tibor életét kioltotta egy jogosítvány nélküli taxisofőr, aki a tesztek szerint kábítószert fogyasztott. Ítélet a mai napig nem született az ügyben. Az áldozat özvegye szerint a család folyamatosan megaláztatásokat szenved el – hiába várnak igazságszolgáltatásra és empátiára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik