Belföld

Lezuhant egy kisrepülőgép Budapesten

Hárman meghaltak, amikor lezuhant egy Cessna típusú repülőgép Budapesten, a III. kerületi Taliga utca egy üres telkére - mondta Paul Tamás, a Fővárosi Tűzoltóság sajtóügyeletese.

A gép részben kiégett. A Cessna a Farkashegyi repülőtérről szállt fel, előtte megtankolták – közölte a Fővárosi Tűzoltóság sajtóügyeletese. Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője közölte, nem lehet tudni, mi volt a repülőgép úti célja, mert repülési tervet nem adtak le. Egyébként – mint megjegyezte – abban a légtérben, ahol repült, nem is kötelező leadni ilyen iratot. A repülőgépben lévő dokumentumok nagy valószínűséggel elégtek – mondta Bajkó Erika.

A világhálón található leírás szerint a Cessna Aircraft Company 1955 novemberében mutatta be a négyüléses könnyű repülőgépét, a Cessna 172-t, melyből már a következő évben 1170-et gyártottak. A gép nagy sikere – az ismertetés szerint – többi között a megnövelt repülésbiztonsággal magyarázható, melyet a tricikli elrendezésű főfutómű alkalmazásával értek el.
A későbbi változatoknál továbbfejlesztették a gép kialakítását, elektronikáját és motorját, ezzel is növelve a biztonságot.

Néhány alváltozatot turbófeltöltésű motorral és behúzható futóművel is elláttak. Gyártását 1986-ban leállították, de a hiány pótlására a gyártást ismét beindították 1997-ben. A legmodernebb technológiák alkalmazásával a mai napig folyamatosan készülnek a gépek, amelyek száma mára már meghaladta a hatvanezer darabot. A repülőgépet széles körben használták, és használják ma is a katonai és a polgári repülésben egyaránt. __

Ajánlott videó

Olvasói sztorik