Élő Nagyvilág

Az oroszok szerint előrenyomultak Donyecknél

Ignacio Marin / ANADOLU / Anadolu via AFP
Ignacio Marin / ANADOLU / Anadolu via AFP

Putyin: Oroszország megújította a nukleáris erőit

Oroszország csaknem teljesen megújította hadászati nukleáris erőit – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, az orosz fegyvergyártás történelmi központjában, Tulában pénteken megtartott fórumon. „Mára már csaknem teljesen, 95 százalékban megújítottuk a stratégiai nukleáris erőket, a haditengerészeti komponensünket majdnem 100 százalékban. Ez jó, megbízható hátország a stratégiai biztonságunk szempontjából” – mondta. „Ugyanilyen eredményeket fogunk elérni a hadsereg és a haditengerészet hagyományos fegyverek teljes skálájával való felszerelésében, beleértve az ígéretes új generációs modelleket is” – tette hozzá. Az állította, hogy a legújabb orosz fegyverek fölényben vannak a NATO-megfelelőikkel szemben, „ez nyilvánvaló tény”.

Putyin méltatta az orosz hadiipar termelési tempóját, valamint termékeinek mennyiségét és minőségét. Elmondta, hogy a harckocsigyártás a háború kezdete óta az ötszörösére, a gépjárműveké pedig a hétszeresére nőtt, amit tisztességes mutatónak nevezett. Az elnök szerint csak az elmúlt másfél év alatt 520 ezer új munkahely jött létre az orosz hadiiparban, amely elsősorban ugyan a „különleges hadművelet” igényeit elégíti ki, de több milliárd dollár értékben tudott külföldre eladni.

(MTI)

Az EU ötven milliárd eurós támogatásából egészítik ki az ukrán költségvetést

Ukrajna az Európai Uniótól kapott források nagy részét állami költségvetésének kiegészítésére fordítja – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteken a Telegramon. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy előző nap megállapodás született a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról, amely alapján a következő négy év során Ukrajna 50 milliárd eurót kap.

Smihal részletezte, hogy az uniós forrásokból 39 milliárd eurót fordítanak Ukrajna állami költségvetésének támogatására, 8 milliárd eurót pedig speciális befektetési eszközként készül a kormányzat felhasználni. „Az Ukraine Facility elnevezésű program nemcsak pénzről szól, hanem országunk átalakításáról is. Ez az európai szabályok és előírások végrehajtásának terve, amelyek közelebb viszik Ukrajnát az EU-tagsághoz” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy emellett az európai vezetők megerősítették azon szándékukat, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának. „Emellett már márciusban egy külön eszköz létrehozásával számolunk Ukrajna részére az Európai Békealap keretein belül. Húsz milliárd eurós katonai támogatásról beszélünk a következő négy évre” – tette hozzá a kormányfő.

(MTI)

Kirúgták az igazgatót, mert lőszerbeszerzési pénzeket sikkasztott

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter elbocsátotta a tárca műszaki, politikai és fegyverfejlesztési főosztályának megbízott igazgatóját, Toomasz Nahkurt egy nagyértékű beszerzési ügy kapcsán kirobbant korrupciós ügy miatt – hozta nyilvánosságra a védelmi minisztérium pénteken a Telegramon.  A főosztályvezetőt azzal gyanúsították meg, hogy köze volt csaknem 1,5 milliárd hrivnya (14 millió forint) elsikkasztásához egy lőszerbeszerzési ügylet során. A minisztérium közölte, hogy a tisztségviselő leváltásának oka az volt, hogy büntetőeljárást indítottak ellene.

Január 27-én értesítették a hatóságok hivatalosan Nahkurt, valamint Olekszandr Lijevet, a főosztály korábbi igazgatóját, a Lvivszkij Arszenal nevű vállalat vezetőit és egy külföldi cég képviselőjét arról, hogy a vizsgálat nyomán meggyanúsították őket a csaknem másfél milliárd hrivnyás sikkasztási ügyben való részvétellel – írta az MTI.

Oroszország nem adja át a lelőtt gépen utazó állítólagos hadifoglyok holttestét

Oroszország többszöri felszólítás után sem adta át Ukrajnának azoknak a hadifoglyoknak a holttestét, akik a moszkvai közlés szerint az ukrán hadsereg által lelőtt katonai szállító repülőgépen veszítették életüket – jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője csütörtökön. A szóvivő nemzetközi vizsgálat indítását sürgette a repülőgép-szerencsétlenség ügyében, hogy világossá váljon: a katonai szállító repülőgépen fegyvereket vagy utasokat szállítottak-e a személyzeten kívül. Juszov megjegyezte, hogy a január 31-i hadifogolycsere keretében hazatértek olyan ukrán foglyok, akiket január 24-én kellett volna kicserélni.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a repülőgép-szerencsétlenség ügyében. Az orosz vezetés saját állampolgárai meggyilkolásával vádolja Kijevet, míg az ukrán hírszerzés kétségbe vonja, hogy voltak-e egyáltalán ukrán hadifoglyok a gépen. Kijev nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy hadserege lőtte volna le az Il-76-os repülőgépet. Oroszország állítása, amely szerint a katasztrófában 65 ukrán hadifogoly vesztette életét, szintén nem ellenőrizhető független forrásokból.

Ukrán tisztviselők szavai szerint a katasztrófa előtt Moszkva nem kért Kijevtől fegyvernyugvást a tervezett fogolycsere térségében a kérdéses időszakra, mint ahogyan azt korábban rendszeresen megtette.

(MTI)

Az oroszok szerint az ukránok 23 ezer katonát vesztettek januárban

Meghaladták a 23 ezer főt az ukrán hadsereg januári veszteségei – közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz fegyveres erők parancsnokaival pénteken tartott telefonos konferencián.

A komplex tűzhatás következtében az ukrán fegyveres erők veszteségei az elmúlt hónapban meghaladták a 23 ezer főt halottakban és sebesültekben

– mondta a hadseregtábornok. A tárcavezető szerint Kijev maradék tartalékait is harcba veti, és sietve hajtja végre a kényszermobilizációkat, hogy megakadályozza a védelem összeomlását. Állítása szerint az orosz erők előrenyomulnak, kiterjesztik az ellenőrzésük alatt álló zónákat, a kupjanszki, limani és donyecki frontszakaszon folytatott hadműveletek során pedig „felszabadították” Veszele, Krohmalne és Tabajivka településeket.

Az ukrán eszközveszteségekről szólva Sojgu azt mondta, hogy az orosz hadsereg több mint háromezret semmisített meg az ukrán hadsereg fegyverei közül, egyebek mellett német Leopard harckocsikat, amerikai Bradley gyalogsági harcjárműveket, Patriot légvédelmi rendszereket és HIMARS rakétavetőket. Közölte, hogy az elmúlt hónapban az orosz hadsereg 127 precíziós csapást mért az ukrán hadiipari komplexum katonai infrastruktúrájára és létesítményeire.

Fegyvergyártó, -korszerűsítő és -javító létesítmények, arzenálok, katonai repülőterek, üzemanyagbázisok, az ukrán fegyveres erők alegységei és külföldi zsoldosok telepítési helyei kaptak találatot

– mondta.

Állítása szerint az ukrán ellentámadás kudarca után az orosz fegyveres erők maguknál tartják a stratégiai kezdeményezést az érintkezési vonal teljes hosszában, és továbbra is módszeresen csökkentik az ukrán fegyveres erők harci potenciálját.

(MTI)

Dél-kelet Ukrajnában több tízezer háztartás maradt áram nélkül

Péntekre virradóra is drónokkal támadta Oroszország Ukrajna energetikai infrastruktúráját, az Ukrenerho állami áramszolgáltató tájékoztatása szerint a csapások miatt a délkelet-ukrajnai Krivij Rih városban több tízezer háztartás és számos ipari létesítmény áram nélkül maradt.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója közölte, hogy az áramkimaradás két bányaaknát is érintett, miközben mintegy száz bányász tartózkodott a föld alatt. Egy részüket sikerült azóta a felszínre juttatni. Az Ukrenerho szerint az orosz dróntámadások elsősorban az ország déli és középső részét vették célba.

Az ukrán légierő péntek reggel azt közölte, hogy 24 orosz drónból 11-et sikerült lelőnie.

(MTI)

Orosz előrenyomulás Donyecknél

Kedvezőbb állásokat foglaltak el immár a második egymást követő napon az orosz erők Liman és Donyeck környékén, miközben öt frontszakaszon 17 ukrán támadást vertek vissza – közölte hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

A minisztérium szerint a legtöbb, szám szerint hét ukrán roham a kupjanszki frontszakaszon hiúsult meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az érintkezési vonal mentén az ukrán fél vesztesége több mint nyolcszáz katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 290-en a Liman körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két üzemanyagraktárt, egy norvég gyártmányú NASAMS sorozatvető radarállomását, öt harckocsit – közülük hármat a herszoni fontszakaszon, nyolc páncélozott harcjárművet, egy brit AS-90-es, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és két brit F-70-es vontatott tarackot, 17 HIMARS sorozatvető-rakétát, valamint 68 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben egy férfi halált okozta egy távirányítású repülőszerkezetről ledobott gránát, a lunaszki Zimohirja településen pedig egy nyugdíjas nő meghalt, a 22 éves unokája pedig megsebesült, amikor házát drón találta el.

(MTI)

Olvasói sztorik