Belföld

Vitézy Dávid: Alsó hangon 20 milliárd forintos éves bevételkiesést jelent Lázár és Karácsony megállapodása

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Még január van, de az utasok már 2:0-ra vezetnek a tömegközlekedés színvonalának csökkentését célzó ötletelők ellenében, kezdte a Budapest-bérlet megállapodásról szóló értékelését Vitézy Dávid a Facebookon. Az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkára szerint fontos eredmény a Budapest-bérlet megvédése, és talán egy időre elveszi a kedvét mindenkinek, hogy „hasonló hajmeresztő ötletekkel álljon elő.”

Ugyanakkor számos részlet tisztázásra szorul még Vitézy szerint:

  • mi lesz március elsejétől a jegyekkel, érvényesek lesznek a BKK-vonaljegyek, gyűjtőjegyek, 24 órás jegyek, 30 és 90 perces jegyek a HÉV-eken és a kék Volánbuszokon?
  • Mi lesz a közös forgalomirányítással és utastájékoztatással, maradnak a BKK felügyelete alatt ezek a járatok?

Az árcsökkentésnek mindenki örül, hisz a közösségi közlekedés a mainál is megfizethetőbb lesz az olcsóbb bérleteknek köszönhetően

– állapítja meg Vitézy, aki azonban úgy számol, hogy alsó hangon 20 milliárd forintos éves, tartós bevételkiesést jelent mindaz, amit Lázár János és Karácsony Gergely bejelentett. Ez körülbelül az összes fővárosi jegybevétel egyharmadának elvesztésének felel meg márciustól rendszerszinten.

A hálaadási pulykákról emlékezetessé vált járatritkításnál, hat nappal ezelőtt, még 250 millió forint vélt megtakarítása jelentett pénzügyi kényszert. Ez az összeg ennek nyolcvanszorosa

– jelezte, ennyivel csökken a jegyárbevétel a szolgáltatóknál együttesen.

Vitézy azzal zárta gondolatait, hogy ez lényegében akkora tétel, amiből az összes HÉV-vonal régóta cserére váró, 40-50 éves járműparkjának teljes cseréje finanszírozható lenne vadonatúj vonatokra, és még maradna is mellette másra. „Ez a kieső bevétel szabad szemmel is látszik és hiányozni fog a közösségi közlekedés költségvetéséből, ha nem pótolják vissza. Úgy tisztességes tehát, ha azok, akik ezeket a döntéseket meghozták, bemutatják: miből fogják kipótolni és mikor. Ugyanis, ha ez nem történik meg, a budapesti közösségi közlekedés minősége fogja a kárát látni ekkora forráskivonásnak” – írta.

Kapcsolódó
Kiderült, mennyivel lesz olcsóbb a Budapest-bérlet
Karácsony Gergely jelentette be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik