Belföld

A grúz elnöknek tetszett az álriport

Miheil Stzaakasvili grúz elnök helyeslően nyilatkozott arról, hogy az Imedi grúz tv-adó szombaton pánikot kiváltó álriportot közölt, amely szerint Oroszország megtámadta Grúziát.

Az elnök úgy véli, hogy a műsor idején folyamatosan feliratban kellett volna közölni, hogy nem a valóságot mutatják be, azonban azt is hozzá tette, hogy „Megvan (az oroszoknak) a vonatkozó forgatókönyvük, és úgy vélem, a riport megakadályozhatja őket terveik végrehajtásában”.

Az Imedi televízió az esti híradó szokásos időpontjában álriportot közölt arról, hogy – a Grúziától a Szovjetunió szétesése után elszakadt – Dél-Oszétiában merényletet követtek el Eduard Kokojti ottani elnök ellen, Dél-Oszétiábaól lőni kezdték Nikozi grúziai falut, majd orosz csapatok behatoltak Grúzia területére, bombázzák a repülőtereket, a kormányt és Szaakasvili elnököt evakuálták. Később jelentette, hogy az elnököt megölték, és megalakult a népi kormány, amelynek élén Nino Burzsanadze – Szaakasvili volt harcostársa, mai ellenzéki vezető áll.

Az Imedi tv az elnök és az ellenzék közötti három évvel ezelőtti belső összecsapásokig egy grúziai milliárdos ellenzéki adója volt, akkor azonban megvonták engedélyét, és amióta újra működhet, szilárdan Szaakasvili kezében van.

A műsor pánikot keltett, a telefonvonalak összeomlottak, az emberek csomagolni kezdtek, vagy elindultak, hogy beszerezzék a legszükségesebbeket a cukortól a gyufáig.

Az ellenzék a tv épülete elé vonult, és még vasárnap is ott tüntetett. Nino Burzsanadze bejelentette, hogy bírósági úton keres elégtételt, amiért egy orosz bábkormány vezetőjeként mutatták be.

Moszkva szerint a televíziós pánikkeltés Szaakasvili elnök tudatos provokációja volt, amely Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke szerint a hivatalos rezsim érdekeit szolgálta, és felelősségre kell vonni a grúz államfőt.

Grúzia 2008 augusztusában fegyverrel próbálta visszaszerezni az elszakadt Dél-Oszétiát, de Moszkva katonai erővel a szakadár terület védelmére kelt, majd az ötnapos háború után nem sokkal elismerte függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik