Üzleti tippek

Cafeteria: macera a köbön

Nagyot koppanhat, aki nem ellenőrzi le előre, biztosan fizethet-e a kiszemelt szálláson a Széchenyi pihenőkártyájával.

Egyszerű lenne, ha a munkáltatótól kapott Széchenyi Pihenőkártyával bármelyik elfogadóhelyen fizethetnénk, de ez nem így van. Jelenleg három kibocsátó létezik, az OTP, az MKB és a K&H. Az első kettő honlapján már feltüntetik az elfogadóhelyeket, de csak a sajátjaikat.

Rövid keresgélés után kapásból találtunk olyan szálláshelyet, amelynél elfogadják az OTP-s pihenőkártyát, de nem fogadják el az MKB-sat (pl. Prémium Apartmanház), és fordított példa is akadt (pl. Alfa Art Hotel). Miért is van ez így?

Ha nincs szerződés, nem fizethetünk

Ha az elfogadóhely nem kötött mind a három szolgáltatóval szerződést, akkor valóban előfordulhat, hogy hiába szeretnénk a pihenőkártyával fizetni, nem tehetjük. Tehát utazás előtt fontos, hogy ne csak arra kérdezzünk rá, fizethetünk-e pihenőkártyával, hanem arra is, hogy annak a kibocsátónak a kártyájával fizethetünk-e, akitől kaptuk a plasztikot.

Legjobb megoldás talán az lehet, ha eleve a kibocsátók honlapján keresünk olyan helyet, ahol költhetünk a kártyával. Vagy ha a szálláshelyet már kiválasztottuk, utána nézzük meg a neten, fogadják-e a kártyánkat. Itt egy kényelmetlenséggel találkozhatunk, hogy bár ígértek egységes adatbázist, az összes elfogadóhellyel (az itthon-hu-ra), ez még nem készült el. Vagyis külön meg kell nézni az OTP, az MKB és a K&H oldalát is (ez utóbbin még nincs elfogadóhelyi lista, de később lesz).

Az elfogadóhelyek érdeke

Az MKB azt hangsúlyozta, elsősorban a szolgáltatók érdeke lenne, hogy minden kibocsátóval szerződést kössenek, hiszen nem feltétlenül tudhatják előre, melyik vendég milyen kártyával érkezik. Azt is hozzátették, ez már csak azért is elengedhetetlen nekik, mert a szerződéskötés, és az engedélyeztetés után van csak lehetőségük arra, hogy a kártyával kifizetett szolgáltatás ellenértékét megkapják.

Ha például POS-terminálon keresztül fogadják el a pihenőkártyát, akkor az is érdekük, hogy mindegyik kártyát le tudják húzni. Jelenleg ez csak akkor lehetséges, ha mindhárom szolgáltatóhoz van külön-külön kártyaleolvasójuk. A jövőben azonban változás lehet ebben a kérdésben, mert a szolgáltatók együttműködést terveznek.

Még nincs POS-egyezmény

Az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. korábban úgy tájékoztatott, hogy a kibocsátók egyezményt fognak kötni annak érdekében, hogy bármelyik kártyával lehessen fizetni az elfogadóhelyeken, a POS terminálokon. A szándék továbbra is fennáll, de az egyezményt eddig még nem kötötték meg. Hogy mikor kerül rá sor, arra nem utaltak a válaszukban.

Pedig van már jó példa, hiszen a korábban megjelent cafeteria kártyákat kölcsönösen elfogadták az OTP és a K&H termináljain is. Azt is megjegyezzük, a POS egyezmény hiánya nem feltétlenül jelent fennakadást, mert az OTP-nél és az MKB-nál is többféle fizetési mód van, például webes és telefonos is. De a fizetésnek így is feltétele, hogy az elfogadóhelynek azzal a szolgáltatóval (is) legyen szerződése, amelytől a kártyánkat kaptuk.

S hogy másik jó példát is említsünk, az Accent Hotel Management lánchoz tartozó Andrássy Rezidencia Win&Spa ötcsillagos hotel már elfogadja a SZÉP kártyát, méghozzá mind a háromfélét – tudtuk meg Madarász Melinda szállodaigazgatótól. Számos más szálloda is figyelt erre. Az Accent láncnál központilag intézték a pihenőkártya-szerződések megkötését. Volt is már pihenőkártyával fizető vendégük, de egyelőre még nagyon elenyésző a számuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik