Élő Nagyvilág

A parlamentben utasíthatja vissza a kárpátaljai magyar szervezetek és politikusok kérését Orbán Viktor

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
  • Az elmúlt esztendőben Ukrajna nagy lépéseket tett az Európai Bizottságnak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ajánlásai végrehajtása terén – írta több kárpátaljai magyar szervezet, amelyek arra kérik a magyar kormányfőt, ne akadályozza Ukrajna uniós integrációját.
  • Orbán Viktor szerdán a parlamentben is érvel Ukrajna uniós tagsága ellen.
  • Donald Tusk lengyek miniszterelnök a Nyugat totális mozgosítását tervezi Ukrajna védelmében.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államokban találkozik Joe Bidennel is.
  • A Kreml szerint a Washington által Kijevnek nyújtott támogatás és a további segélyek sem fogják megfordítani a háború menetét.
  • Az Egyesült Királyság szerint az orosz erők szenvednek az éjszakai harcok során.

A háború december 11-i eseményeiről itt olvashat.

A bolgár gázszállítási büntetővám eltörléséről egyeztetett Orbán Viktor Bojko Boriszovval

Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon tárgyalt Bojko Boriszov korábbi bolgár kormányfővel, a GERB párt elnökével – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen Bojko Boriszov megerősítette: pártközi megállapodás született arról, hogy Bulgária teljesíti a határozott magyar kérést, és megszünteti a gázszállítási büntetővámot, amely súlyos fenyegetést jelentett Magyarország energiabiztonságára.

STOYAN NENOV / POOL / AFP Orbán Viktor magyar és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök 2018-ban Szófiában.

Orbán Viktorral ezen kívül megvitatták Bulgária schengeni csatlakozásának kérdését is, amely a volt bolgár kormányfő szerint kulcsfontosságú országuk számára. Bojko Boriszov arról tájékoztatta a magyar miniszterelnököt, hogy Bulgária immár minden feltételt teljesít a schengeni övezetbe való belépéshez.

Az orosz Államtanács tagjai lettek az Ukrajnától elcsatolt régiók vezetői

Megújította az orosz Államtanács összetételét kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, a testületbe az új orosz régiók vezetőit is kinevezte – írja az MTI. A kedden közzétett államfői rendelet értelmében az Államtanács tagja lett mások mellett Gyenyisz Pusilin, a donyecki, Leonyid Paszecsnik, a luhanszki, Vlagyimir Szaldo a herszoni és Jevgenyij Balickij, a zaporozzsjai régió kormányzója.

Az orosz Államtanács alkotmányos szerv, amelynek célja a hatalmi struktúrák együttműködésének biztosítása, a bel- és külpolitika fő irányainak, valamint az állam társadalmi-gazdasági fejlődése prioritásainak meghatározása. Az Államtanácsnak hivatalból tagja mások mellett a miniszterelnök, a parlament két házelnöke, az elnöki adminisztráció vezetője és a kormányzók. Elnöki határozat alapján a tanácsba bekerülhetnek az alsóházban frakcióval rendelkező politikai pártok tagjai, a helyi önkormányzatok képviselői és mások.

Kibertámadás érte Ukrajna legnagyobb mobilszolgáltatóját

Kibertámadás érte kedd reggel a Kyivstart, Ukrajna legnagyobb távközlési vállalatát, ami miatt az érintett előfizetőknél átmenetileg szünetelt a mobil- és internetes szolgáltatás – írja az MTI.

December 12-én reggel a Kyivstar hálózata egy erőteljes kibertámadás célpontjává vált, ami technikai fennakadásokat okozott

– írta az X közösségi oldalon a 24 millió előfizetőt kiszolgáló cég, amely a rendvédelmi szervekkel együttműködve dolgozott a szolgáltatás újraindításán. A vállalat azt is jelezte, hogy túlterheléses támadásról van szó.

Az a legfontosabb, hogy nem sérültek a felhasználók személyes adatai

– írta közleményében a Kyivstar, kártalanítást is ígérve az ügyfeleinek.

Orbán: Ukrajna EU-csatlakozása nem időszerű, de a kormány megvédi az ukrajnai magyar közösség jogait

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök Zubánics Lászlónak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének, aki korábban Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban írt nyílt levelet a magyar kormányfőnek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

„Mindenekelőtt szeretném biztosítani arról, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy megvédje az ukrajnai magyar közösség jogait” – szögezte le levelében Orbán Viktor. Kifejtette: meglátása szerint Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése jelenleg nem időszerű, mivel azt az Európai Bizottság nem tudta megfelelően előkészíteni az Európai Tanács decemberi ülésére. Ezért – folytatta a kormányfő – „azzal a javaslattal fogunk élni, hogy a jogilag bonyolult tagság helyett az Európai Unió egy stratégiai partneri viszony kialakítását célozza meg Ukrajnával”.

Biztosíthatom, hogy a jövőben is azon dolgozunk, hogy az ukrajnai magyar közösség egy békés, stabil és fejlődő országban élhessen

– zárta levelét Orbán Viktor.

Korábban megírtuk: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán felszólal a határozati javaslat parlamenti vitájában, és kifejti álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében.

„Magyarország nem fogja meggondolni magát Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban”

Magyarország nem fogja meggondolni magát Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével és pénzügyi támogatásával kapcsolatban – jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden.

Bóka János a Facebook-oldalán közölte, Magyarországnak határozott véleménye van: Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését idő előttinek tartják. Magyarország álláspontja elvi alapokon áll – tette hozzá.

A miniszter azt írta, Ukrajna pénzügyi támogatását az Európai Unió közös költségvetésén kívüli keretből kell megvalósítani: a tagállamok hozzájárulásából, a javasoltnál sokkal rövidebb tervezési időszakkal, a tagállamok világos politikai iránymutatása alapján.

Bejegyzésében a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy „a magyar embereket megillető pénzek és Ukrajna támogatásának bármilyen összekapcsolása Magyarország elleni zsarolási kísérlet, amit a kormány visszautasít”. Hozzátette, hogy Magyarország nyílt lapokkal játszik. Bóka János a bejegyzésben arról is tájékoztatott, hogy interjút adott a Financial Timesnak, amelyben a kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról is beszélt.

Tusk a Nyugat totális mozgosítását tervezi Ukrajna védelmében

Hangosan és határozottan fogjuk követelni a szabad világ, a nyugati világ teljes mozgósítását Ukrajna megsegítésére. Nem tudom tovább hallgatni azokat a politikusokat, akik arról beszélnek, hogy belefáradtak az ukrajnai helyzetbe. (…) Az első naptól kezdve segítséget fogok követelni Ukrajnának – jelentette ki miniszterelnöki első beszédében Donald Tusk.

Beata Zawrzel / NurPhoto / NAFP

Kijelentette, hogy lojális szövetségesei lesznek az Egyesült Államoknak, és visszaszerzik Lengyelország pozícióját az unió egyik vezető erejeként. Hozzátette ugyanakkor, nem fog beleegyezni az uniós szerződések olyan megváltoztatásába, melyek hátrányosak lehetnek Lengyelországra nézve.

Orbán Viktor reagálhat a kárpátaljai magyar szervezetek Ukrajna uniós integrációját sürgető nyílt levelére

„Orbán Viktor miniszterelnök holnap felszólal a határozati javaslat parlamenti vitájában, és kifejti álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében” – válaszolta az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan. A portál a miniszterelnök sajtófőnökét azt követően kereste meg, hogy kárpátaljai magyarok levelet írtak Orbán Viktornak és azt kérték, támogassa az EU-csúcson Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

A határozati javaslat kimondja: Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit, az EU bővítési politikájának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia, valamint amit Orbán Viktor már hivatalosan sürgetett az Európai Tanács elnökénél is: stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről.

A Kocsis Máté és Simicskó István nevével fémjelzett határozati javaslat szerint a stratégiai vita előtt Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről beszélni „előkészítetlen és következetlen” lépés lenne, és nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre.

Kárpátaljai magyar szervezek és politikusok ugyanakkor nyomatékosan arra kérték Orbán Viktort, hogy támogassa Ukrajna uniós integrációját, mert szerintük a háborúban álló ország nagy lépéseket tett az Európai Bizottságnak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ajánlásai végrehajtása terén.

Vörös Szilárd / 24.hu

Az Egyesült Királyság szerint az orosz erők szenvednek az éjszakai harcok során

A brit védelmi minisztérium legutóbbi hírszerzési jelentésében azt írta, hogy az orosz katonai kiképzés nem fordít nagy figyelmet az éjszakai műveletekre, inkább a nappali fényben zajló harcokra való felkészülésre összpontosítottak, hogy a csapatokat látogató magas rangú tiszteket „lenyűgözze”, amit látnak.

A minisztérium X-en (a korábbi Twitteren) közzétett posztja azt írja, az orosz erők nagy valószínűséggel továbbra is szenvednek az éjszakai harcokkal. A háború kezdete óta számos jelentés rávilágított erre a tendenciára.

2023. november végén egy magát Herszonban szolgáló orosz katonaként bemutató fegyveres arról posztolt a közösségi médiában, hogy hiányoznak az éjjellátó szemüvegek és a személyzet nélküli repülőgépekhez szükséges éjjellátó kamerák a felszerelésükből.

A Guardian információi szerint az éjjellátók gyakran szerepelnek az orosz egységek családjaiktól és támogatóiktól kért listákon. Az ukrán egységek viszont gyakran kapnak éjjellátó készülékeket nemzetközi partnerektől.

MAREK M. BEREZOWSKI / ANADOLU / AFP

Moszkva „nagyon figyelmesen” fogja figyelni Joe Biden és Volodimir Zelenszkij keddi találkozóját

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a Washington által Kijevnek nyújtott „több tízmilliárd dollár” katonai támogatás nem fordította meg a háború menetét, és a további segélyek sem fogják ezt elérni. Ettől függetlenül Moszkva „nagyon figyelmesen” fogja figyelni Joe Biden és Volodimir Zelenszkij keddi találkozóját – mondta.

Hozzátette, hogy Ukrajna kudarcai aláássák Volodimir Zelenszkij elnök tekintélyét.

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden amerikai elnök és Zelenszkij keddi találkozójának célja, hogy „aláhúzza az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét az ukrán nép támogatása mellett, amely megvédi magát Oroszország brutális inváziójával szemben.”

„Miközben Oroszország fokozza rakéta- és dróncsapásait, a vezetők megvitatják Ukrajna sürgős szükségleteit és az Egyesült Államok folyamatos támogatásának fontosságát ebben a kritikus pillanatban” – írta a közlemény.

(via The Guardian)

PAVEL BEDNYAKOV / POOL / AFP

„Putyinnak veszítenie kell" – mondta Zelenszkij Washingtonban a további támogatásokat sürgetve

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Joe Biden amerikai elnökkel, Mike Johnsonnal, a képviselőház republikánus elnökével és több szenátorral is tárgyalni fog Washingtonban. Zelenszkij célja, hogy meggyőzze az amerikai partnereket egy 61 milliárd dolláros fegyverszállítmány továbbításáról Ukrajnának, amit egyenlőre komoly bizonytalanság övez.

Zelenszkij röviddel az USA fővárosába érkezése után kijelentette, hogy Ukrajna számít az Egyesült Államokra. Mint fogalmazott, a katonai segélyek késedelme „valóra vált álom” Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, viszont „Putyinnak veszítenie kell”. „Önök számíthatnak Ukrajnára, és reméljük, hogy mi is számíthatunk önökre” – mondta az ukrán elnök.

Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere szerint veszélyes helyzetet teremt, ha nem nyújtanak hosszú távú támogatást Kijevnek. „Ha ma nem szállunk szembe a Kreml agressziójával, ha nem riasztjuk el a potenciális agresszorokat, akkor csak még több agressziót, még több vérontást és még több káoszt fognak előidézni” – fogalmazott Austin.

Viszont az amerikai segélyek finanszírozása körül komoly a bizonytalanság: republikánus szenátorok a múlt héten megakadályozták egy sürgősségi segélycsomag elfogadását, amit elsősorban Ukrajnának és Izraelnek szánna az amerikai kormány. A konzervatívok azt kifogásolták, hogy az ezt is tartalmazó törvénycsomagba nem kerültek bele azok a bevándorlással kapcsolatos javaslatok, amiket ők követeltek.

Shalanda Young, a Fehér Ház irányítási és költségvetési hivatalának igazgatója a múlt héten azt mondta, hogy

a Pentagon a kongresszus által korábban engedélyezett, Ukrajnának továbbítható források 97 százalékát már felhasználta, így az amerikai törvényhozás mindkét házában viszonylag sürgősen jóvá kellene hagyniuk egy új finanszírozási csomagot.

ANNA MONEYMAKER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

30 ember kapott tartózkodási engedélyt Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4294-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3206-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

(MTI)

Kárpátaljai magyar szervezek és politikusok nyomatékosan kérik Orbánt, támogassa Ukrajna uniós integrációját

Mi, a kárpátaljai magyar nemzeti közösség képviselői azon reménységgel és kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy támogassák az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdését elindító döntést, amely 2023. december 14–15-re van napirendre tűzve – írta az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

A levelet több polgármester és kárpátaljai szervezet képviselője is aláírta. Szerintük az elmúlt esztendőben Ukrajna

nagy lépéseket tett az Európai Bizottságnak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ajánlásai végrehajtása terén.

Az ukrán parlament által elfogadott új törvénytervezet lényegében tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit, és teljes támogatásunkat élvezi. Ugyanakkor abban is bízunk, hogy a fentebb említett átfogó törvényben elfogadott valamennyi rendelkezés – a kárpátaljai magyarok civil szervezetei által benyújtott valamennyi javaslatot figyelembe véve – beépül az ukrán törvényhozás normatív dokumentumaiba. Ez egy fontos lépés Ukrajnának a különböző nemzetiségű emberek jogai megerősítése iránti kötelezettségvállalása terén az egész országban és különösképpen Kárpátalján” – olvasható a levélben.

„Nyomatékosan felkérjük az EU-tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az európai integráció útján” – hangsúlyozták. A levelet aláírta

Babják Zoltán, Beregszász város polgármestere

Petei Judit, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője

Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke

Rezes József, az Ukrán-Magyar Regionális Ifjúságfejlesztéséért Alapítvány elnöke

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is.

Hiányzik azonban az aláírók közül a Fideszhez közelállónak tekintett Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

Olvasói sztorik