Advent

Egyszerű receptek, amik nem hiányozhatnak a karácsonyi menüből

Illusztráció: Nosalty
Illusztráció: Nosalty
Ha szeretnéd könnyen elkészíthető, mégis ízletes fogásokkal meglepni a családot, itt van néhány egyszerű recept, amivel varázslatos hangulatot teremthetsz az ünnepi asztalnál.

Alig néhány hét van már csak hátra karácsonyig, ki lelkesebben, ki kevésbé, de mindenki készül már az ünnepekre – amiknek a csúcspontja kétséget kizáróan a szenteste, amikor feláll a karácsonyfa, összegyűlik a család, az ajándékok végre helyükre kerülnek, így végül mindenki nagy elégedettségben ülhet le az ünnepi asztalhoz.

Legyünk őszinték, a karácsonyi menü kritikus pontja az ünnepnek, minden évben kiemelt figyelemmel viseltetünk iránta az előkészületek során. Így mind jól tudjuk, hogy bár vannak egyedi, egy-egy családra jellemző fogások, ugyanígy vannak tradicionális ételek is, amik a legtöbb asztalon minden évben visszaköszönnek. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhány egyszerű fogást pár hozzávalóval, amiket különösebb szakácstudomány nélkül is bárki elkészíthet.

Bejgli

hozzávalók:

  • 1.2 kg finomliszt
  • 160 g porcukor
  • 36 g élesztő
  • só ízlés szerint
  • 440 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 5 db tojássárgája (megkenéshez)
  • 3 db tojásfehérje (megkenéshez)

A karácsonyi asztal elengedhetetlen eleme a bejgli. Egy nagyobb keverőtálba öntsük bele a lisztet, a porcukrot, az élesztőt, a sót, majd keverjük el. A vajat vágjuk kisebb kockákra, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és jól dolgozzuk össze, amíg a tészta morzsaszerű nem lesz. Jöhetnek a tojássárgájákat, majd annyi tej, amennyit a tészta kellemesen felvesz. Ha elkészültünk, fedjük le és tegyük a hűtőbe 30 percre, hogy jól összeálljon, és ne keljen meg a kezünk melegétől. A diós töltelékhez keverjünk össze 400 gramm darált diót 2,5 deci vízzel, 200 gramm cukorral, fahéjjal és némi narancs héjjal ízlés szerint. A kinyújtott tésztát osszuk egyenlő darabokra, kenjük meg őket egyesével a töltelékkel, majd tekerjük fel. Ezután a bejglit fogpiszkáló segítségével szurkáljuk meg, és letakarva hagyjuk pihenni még 30-40 percet. 180°-os előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép barnára sütjük a tésztát, a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szeljük efl és tegyük az asztalra.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Ecetes hal

hozzávalók:

  • 2 kg ponty (vagy bármilyen másik keményhúsú folyami hal felszeletelve)
  • 30 dkg finomliszt
  • 4 db tojás
  • 30 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dl napraforgó olaj
  • 4 nagy fej vöröshagyma

Az ecetes hal egy könnyű és ízletes választás az ünnepi vacsorán, egyúttal frissességet is hoz a menübe.A felszeletelt, besózotthalat bepanírozzuk és bő olajban kisütjük. Egy nagy jénai tálba a karikára felszeletelt hagymával váltakozva rétegezzük. 6 evőkanál ecet, ugyanennyi cukor és 1 liter víz összekeverésével elkészítjük az ecetes lét, babérlevéllel, szegfűborrsal és sóval ízesítjük. A halat a forró ecetes lével leöntjük, és lefedve legalább egy napig érleljük. A forró ecetes lé átjárja a halat, és ha több napig áll, akkora benne lévő nagyon vékon szálkák is eltűnnek. Friss kenyérrel vagy burgonyasalátával tálaljuk.

Sült Mandula

hozzávalók:

  • 5 dkg mandula (összesen 1 bögre natúr olajos mag (mandula, mogyoró, makadámdió, dió, kesudió))
  • 5 dkg kesudió
  • 5 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg makadámdió
  • 5 dkg dió
  • 2 ek kókusznektár szirup
  • 10 dkg kókuszcukor (fél bögre)
  • 1 teáskanál fahéj

A sült mandula az ünnepi hangulat egyik jellegzetes ínyencsége. Keverjük össze az olajos magokat a kókusznektárral, fahéjjal és a kókuszcukorral. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen terítsük el, majd előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sütjük. Egyszerű, de nagyszerű. Mit nagyszerű, isteni!

Tojáslikőr

hozzávalók:

  • 2.5 dl habtejszín
  • 2 dl tej
  • 1 db vanília (rúd)
  • 3 db tojássárgája
  • 18 dkg porcukor
  • 1.5 dl tiszta szesz (90-96%-os)

A tojáslikőr az ünnepi időszak egyik klasszikusa, szerencsére nagyon könnyen elkészíthető otthon is. A tejszínt és a tejet összeöntjük, a vanília rudat felhasítva beletesszük és felforraljuk, majd a tűzről levéve 8 dkg cukrot elkeverünk benne és hagyjuk kihűlni. A tojássárgákat 10 dkg porcukorral legalább 10-15 percig keverjük gépi habverővel. A kihűlt tejszín-tej keverékből a vaníliát kivesszük és leszűrjük és kézi habverő segítségével a tojásmasszához keverjük, majd hozzáadjuk az alkoholt, amit szintén elkeverünk benne. Szélesebb szájú üvegbe töltjuk és jól lezárjuk. Óvatósan, mértékkel fogyasszuk.

Mézeskalács

hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
  • 30 dkg margarin
  • 250 ml méz
  • 3 db tojás

Nincs karácsony mézeskalács nélkül! Igazi klasszikus karácsonyi sütemény, amit szerencsére elkészíteni sem nehéz. Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra a tésztát.  Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, ne szorosan, mert sülés közben összenőnek. Megsütjük. 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük. Az így kapott cukormázzal kidíszítjük a mézeskalácsokat.

Mindenkinek jóétvágyat előre is!

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Kapcsolódó
Lidl mosolykalendárium
Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik