Tudomány

Első nap a Titanicon: osztrigát és bárányt ettek

Max Dannenbaum / Getty Image
Max Dannenbaum / Getty Image

A Henry Aldridge and Son Ltd. aukciósház árverésén 84 ezer angol fontért (több, mint 36 millió forintért) cserélt gazdát a tragikus sorsú hajó első osztályáról származó, vízfoltos étlap: ez az egyetlen fennmaradt étlap a hajó kifutását követő első este vacsorájáról – írja a Múlt-kor.hu.

A felszolgált ételek között osztriga, hollandi mártásos lazac, marhahús, fiatal galamb, mentaszószos bárány és sült csirke is szerepelt.

Az étlap idén nyáron került elő egy 1960-as években összeállított fotóalbumból, amely egy Nova Scotia-i (Kanada) helytörténész tulajdonában volt, ám hogy miképp került az ő birtokába, az tisztázatlan. Több, a Titanic áldozatait összegyűjtő hajó is Nova Scotiából indult el, és az 1500 áldozat egy részét a kanadai tartományban temették el.

A 84 ezer dolláros vételár mintegy húsz százalékkal meghaladta az árverés előtt várt összeget. „Az árak jól tükrözik a minden idők leghíresebb óceánjárója, valamint az utasok és a személyzet történetei iránti lankadatlan érdeklődést” – mondta el Andrew A. Aldridge, az aukciósház ügyvezető igazgatója. „Az étlap kézzelfogható kapcsolatot jelent az étellel, amit az első osztályú utasok 1912. április 11-én ettek, és így egyedülálló történelmi emlék.” A hajó négy nappal később, 1912. április 15-én hajnalban süllyedt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik