Belföld

Börtön helyett a választásokon akart indulni

A szegedi Piti János előbb elfogadta a Centrum párt felkérését, majd néhány nap múlva egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett. Közben kiderült, súlyos bűncselekményekkel vádolják. Azt mondja, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

Magyar Köztársaság Alkotmánya

70. § (1):
A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.

A Délmagyarországnak nyilatkozva a Kereszténydemokrata Néppárt korábbi tagja elmondta, hogy a február 7-i bemutatás előtt néhány nappal keresték meg a Centrum párt helyi vezetői. A szegedi 3-as körzetben a párt jelöltje ugyanis korábban visszalépett.


Piti három-négy nap múlva igent mondott. Nem tartotta ugyanakkor szükségesnek a párt helyi és országos vezetőit tájékoztatni, hogy büntetőeljárás folyik ellene.

„Arra gondoltam, hogy ez a kettő, a büntetőeljárás és a politikai szerepvállalásom nem függ össze. Jóindulatot feltételeztem az emberek részéről, nem gondoltam, hogy támadni fognak.”- mondta Piti.

A visszalépett képviselőjelölt hónapokat töltött előzetes letartóztatásban, és börtönnel fenyegető ítélethirdetés előtt áll. Kiderült, korábban arra kért és kapott pénzt, hogy az őt megkeresőknek elintézi a rokkantnyugdíjassá nyilvánítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik