Belföld

Az MDF-et választotta a MIÉP helyett a makói jelölt

Valószínűleg a választási bizottsághoz fordul a MIÉP, mivel makói jelöltje állításuk szerint lemondó-nyilatkozat nélkül átpártolt az MDF-hez, és a kisebbik ellenzéki párt színeiben indul a választásokon. Kotroczó Béla szerint azonban mindez nem igaz: még az ajánlószelvények kiküldése előtt közölte, hogy az MDF-et választotta.


A törvény

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény II. fejezet 5.§ 7. bekezdése kimondja: “Ugyanaz a személy egyidejűleg egy egyéni választókerületben, egy területi listán és az országos listán lehet jelölt. Amennyiben a jelölt az egyéni választókerületben mandátumot szerez, őt a területi listáról, illetőleg az országos listáról törölni kell. Ha a mandátumot a területi listán a jelölt megszerzi, a pártjelölt nevét az országos listáról törölni kell.”

A MIÉP Csongrád megyei elnöke szerint Kotroczó Béla 2005. december 28-án megalakította a párt alapszervezetét Makón, és ezzel egyidejűleg elvállalta a párt képviselőjelöltségét is a hetes számú választókerületben. Ám az okiratokat és a belépő nyilatkozatot nem küldte el a pártba, sőt, nem lehetett elérni. „Nem sokkal később a Délvilág című megyei lapban már mint az MDF jelöltje mutatkozott be. Ennek kapcsán sajtótájékoztatót is tartottunk, hiszen egy jelölt nem fogadhatja el egyszerre két párt képviseletét. Kotroczó Béla állítólag december 30-án meggondolta magát, és ezt írásban közölte, de ilyen levél nem érkezett a MIÉP-hez. A párt elnöksége dönt arról, hogy választási bizottsági eljárást kezdeményezünk ellene és az MDF ellen” – mondta Kovács László a FigyelőNetnek.


A MIÉP országos elnökhelyettese hozzátette: az érintett körzetben végül a Jobbik jelöltjét, Fazekas Ferencet indítja a Harmadik Út. Kovács László – mint fogalmazott – gyáva és alattomos cselekedetnek bélyegezte Kotroczó Béla magatartását.

A képviselő-jelölt azonban másként látja az esetet. Kotroczó Béla a FigyelőNetnek elmondta: a jelöltállítás előtt volt szó róla, hogy a Harmadik Út indítaná, de közben párhuzamosan szerveződött az MDF jelölése is.


„A demokrata fórum még az ajánlószelvények kiküldése előtt megkeresett. Gondolkodási időt kértem, és mivel 1989 óta a párt tagja voltam, egészen 1999-ig, a politikai életből való kilépésemig, úgy döntöttem, az MDF ajánlatát fogadom el” – mondta Kotroczó Béla. Hozzátette: ezt levélben közölte a MIÉP-pel, és azt is megírta, hogy Farkas Ferenc támogatására buzdít.


„Senki nem mutatott be hivatalos jelöltként, ezt nem is értem. Mindez a felkészülési időszakban történt, ráadásul a MIÉP-pel voltam kapcsolatban, nem is a Harmadik Úttal. A jelölésről a pártszövetség valamennyi pártjának döntenie kell, én viszont még a MIÉP országos kongresszusa előtt jeleztem, hogy az MDF mellett döntöttem. Így a választási bizottságnak semmi köze az ügyhöz” – véli Kotroczó Béla. Az MDF hivatalos jelöltje hangsúlyozta: nem igazak azon vádak sem, hogy nem volt elérhető.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik