Tudomány

Így nézett ki a kislány, akit feláldoztak az inkák

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Peruban rekonstruálták egy több mint 500 éve rituálisan feláldozott inka tinédzser lány arcát – írja az MTI. A szilikonból elkészített portrét kedden mutatták be ünnepélyesen Arequipában, az Andoki Szentélyek Múzeumában.

A szilikon mellszobor a fiatal nőt hangsúlyos arccsonttal, fekete szemmel és napbarnított bőrrel ábrázolja. A női portré megalkotásán lengyel és perui tudósok dolgoztak egy arcrekonstrukciók elkészítésében járatos svéd szobrász közreműködésével.

A Juanitának nevezett inka lány mumifikálódott maradványait megtaláló amerikai antropológus, Johan Reinhard elmondta: sohasem gondolta volna, hogy valaha látni fogja a lány arcát olyannak, mint amilyen életében lehetett. Oscar Nilsson rekonstrukciójának köszönhetően ez most, 28 évvel később valóra vált.

Universidad Católica de Santa María

Reinhard 1995-ben fedezte fel a lány maradványait hatezer méteres magasságban, a hóborította Ampato vulkán tetején. A svéd archeológus, szobrász, aki ősi emberi maradványok arcának 3 dimenziós rekonstruálására szakosodott, az AP hírügynökségnek küldött e-mailjében számolt be arról, hogy mintegy 400 órát töltött az ősi lány arcképének megformálásával.

Dagmara Socha lengyel bioarcheológus, a Varsói Egyetem andoki tanulmányokkal foglalkozó központjának tudósa az arequipai ünnepségen felidézte, hogy Juanita arcának elkészítéséhez első lépésként koponyájának másolatát kellett megszerezniük. Ezt követően a testszkennelés, DNS-vizsgálat, az etnológiai jellemzők, és az életkor meghatározása segített a tudósoknak az arcmás elkészítésében.

Az antropológiai vizsgálatok megállapították, hogy a 13-15 éves Juanitát 1440 és 1450 között áldozták fel. A lány 140 centiméter magas és 35 kilogramm súlyú volt. A Johns Hopkins Egyetemen végzett CT-vizsgálat alapján halálát a nyakszirtjére mért erős ütés okozta. A kutatók jelenleg is dolgoznak rajta, hogy felderítsék Juanita életének különböző részleteit, egyebek mellett azt, hogy mivel táplálkozott, és milyen tárgyak vették körül.

Kapcsolódó
Emberi maradványok kerültek elő egy ittas perui futár táskájából
A férfi a múmiát beköltöztette otthonába, és spirituális barátnőjének tekintette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik