Tudomány

Megmutatták a négyezer éves halott arcát

kvkirillov / Getty Images
kvkirillov / Getty Images

Nagyjából 4200 éve elhunyt ember arcát rekonstruálták – írja a Live Science. A bronzkori nő csontvázát még 1997-ben találták meg Skóciában.

A guggoló pozícióban eltemetett halottról felfedezése után megállapították, hogy Krisztus előtt 1500-2200 környékén élhetett, a húszas éveiben járt halálakor és betegség vagy alultápláltság következtében veszthette életét. A régészek a sírjában talált leletek alapján arra következtettek, hogy a korai harangedényes kultúra tagja lehetett.

A modern technológiáknak köszönhetően most ennél is többet megtudhatunk az ősi nőről, hiszen szakértőknek CT-szkennelés segítségével sikerült szobrot alkotniuk az arcáról.

A kutatók hasonló korú, származású és egészségi állapotú nőket is megvizsgáltak, hogy minél pontosabban tudják rekonstruálni a szöveteket.

A szobrot elkészítő Oscar Nilsson kiemelte, azt valószínűleg sosem fogjuk biztosan tudni, hogy pontosan milyen lehetett a nő szemének, hajának és bőrének a színe, de jelenlegi ismereteink alapján a képen látható színek tűnnek a legvalószínűbbnek.

A bronzkori hölgy maradványait azóta visszatemették, pontosan ugyanúgy, ahogyan megtalálták, a róla készült szobrot pedig a skóciai Kilmartin Múzeumban állították ki.

Kapcsolódó
Brazíliában elevenedett meg egy 900 éves magyar nő arca
Az arcrekonstrukciók egyik legismertebb mesterét, Cícero Moraest kérdeztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik