Belföld

Kisteleki az MLSZ új elnöke

Egy eredménytelen szavazás és némi zavar után másodszorra sikerült megválasztani az MLSZ új elnökét. Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke kapta a legtöbb voksot.

Kisteleki István

Az 54 éves Kisteleki korábban igazolt labdarúgó volt, futballozott a Vasasban, Budafokon, Tatabányán, a Vasas Izzóban, Kaposvárott, Vácott és a Ganz-Mávagban. A középpályán az élvonalban is pályára lépett, 55 mérkőzésen kilenc gólt szerzett. A foci mellett folyamatosan képezte magát, nappali tagozaton elvégezte a Kertészeti Egyetemet, kertészmérnök-üzemgazdász lett. Első diplomája megszerzése után elvégezte a Testnevelési Főiskolán a szakedzői szakot. Edzőként olyan csapatoknál dolgozott, mint a Vasas, az MTK, a BVSC és az Újpest.
A futball mellett Kisteleki István elkezdte építgette a civil karrierjét is: kiskereskedőből öt év megfeszített munka után az Arena sportszergyártó céghez került, ahol immár tizenöt esztendeje tevékenykedik. Már tulajdonosa és igazgatója is egyben a vállalatnak, és a magyarországi tevékenység mellett a szlovákiai üzletekért is ő felel. A cégnél elért sikerei mellett a gyermekeire is büszke: Dóra lánya, például, a női vízilabda-válogatott tagjaként tavaly aranyérmet nyert a montreali világbajnokságon.
Tavaly pedig megválasztották a Magyar Labdarúgóliga elnökének, és ennek köszönhetően előzetesen is őt tartották nagy esélyesnek az MLSZ élére.

Hatvanhat küldött voksolt Kisteleki Istvánra, míg Pellady Péter, a szövetség volt marketingmenedzsere 30 szavazatot kapott. Az első körben Kisteleki még csak 61, Pellady 33 voksot gyűjtött. Mivel Kisteleki megkapta az elnöki kinevezéshez az alapszabályban meghatározott legalább kétharmados többséget, hétfőtől ő az MLSZ új elnöke. Előtte egy kis időre visszalépett a jelöltségtől, de aztán meggondolta magát.

Programok

A szavazást megelőzően a két elnökjelölt elmondta programbeszédét. Pellady Péter azzal kezdte, hogy az elmúlt két évben, mióta kapcsolatban áll az MLSZ-szel, rengeteget tett a magyar futballért – írja a Nemzeti Sport. (Az ő közreműködésével lett például Lothar Matthäusból szövetségi kapitány.) Azt is elárulta, a magyar labdarúgás pénzéből egy forint sem tűnt el közreműködésével, a kapitány fizetését is ő termelte ki. Programjának minden részét írásba adta, hogy utólag számon lehessen rajta kérni. Nem látom szürke helyzetben a futballt – közölte az üzletember, aki azt is megjegyezte, nem kapott kellő lehetőséget, hogy kifejthesse programját.

Kisteleki István is készült kis programbeszéddel, amelyben elmondta, nincs béke a magyar futballban, de a tarthatatlan állapotokat normálissá kell tenni. Rámutatott, hogy eddig sem tűrte el a szabálytalanságokat, és ezután sem fogja. Nem akartam vállalni az elnökjelöltséget, de vannak helyzetek, amikor az ember nem mondhat nemet – mondta a ligaelnök.

Szavazás

Pellady sikeresnek értékelte már az első körben a szavazást, azt mondta, elégedett azzal, hogy ennyi embert maga mögé tudott állítani – írja a Nemzeti Sport. Kisteleki István azt mondta, ő a teljes futballtársadalom támogatását kéri, azaz hajlandó visszalépni – feltéve, hogy Pellady Péter is visszalép. Az üzletember hajlott is erre, így a két elnökjelölt váratlan húzásával némileg megijesztette a közgyűlést. Hosszas megbeszélések és tanácskozások után végül Vörös Tamás, az ülést levezető elnök bejelentette, hogy új szavazásra kerül sor, továbbra is két elnökjelölttel – a visszalépésekből tehát nem lett semmi.

Elnökségről is szavaznak

A közgyűlés tart tovább: most az elnökségi tagokról szavaznak majd a jelenlévők – jelenti a sportnapilap. Eredetileg több, mint harmincan megkapták a kellő számú ajánlást, de a közgyűlés előtt vagy alatt visszalépett a jelöltségtől többek között Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója, Puhl Sándor eddigi alelnök, Kovács Attila egykori MLSZ-elnök, Genzwein Ferenc, a korábbi elnökjelölt, Illés László, a Kaposvár elnöke, Hamar László Veszprém megyei és Orell Zsolt Bács-Kiskun megyei elnök, Sallói István, a DVTK ügyvezetője és Dr. Szieben László, a korábbi ligaelnök is.

Összesen 19 elnökségi tag-jelölt vállalta a kandidálást, közülük fog 14-et kiválasztani a közgyűlés.

Előzmények

A rendkívüli tisztújító közgyűlés összehívására azért volt szükség, mert Kisteleki István ligaelnök bírálatai nyomán a Bozóky Imre vezette elnökség mandátuma január 4-én megszűnt, miután Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc elnökségi tag is lemondott, így a testület létszáma hétre, azaz kevesebb mint a felére csökkent, s ezzel működésképtelenné vált.

A rendkívüli közgyűlés január 20-án háromtagú ad hoc bizottságot választott, amelynek elnöke Kisteleki István lett.

Kisteleki és Pellady Péter mellett Genzwein Ferenc üzletember, a Vasas volt vezetőedzője kapta meg az alapszabályban meghatározott legalább tizenöt érvényes ajánlást, s vált hivatalos elnökjelöltté. Közülük Genzwein pénteken bejelentette, hogy visszalép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik