Belföld

Deutsch: a Gyurcsány-kormány megfutamodott

Deutsch-Für Tamás a Gyurcsány-kormány „megfutamodásának" tartja, hogy senki nem jött el hétfő délelőtt arra az egyeztetésre, amelyen a választásokig tartandó hét nyilvános vitát beszélték volna meg a pártok.

A Fidesz országgyűlési képviselője, az ellenzéki párt kommunikációért felelős politikusa arról számolt be újságíróknak, hogy „10 óra előtt 13 perccel” levelet kapott Hiller István szocialista pártelnök kabinetfőnökétől, amelyben elutasítják a kezdeményezést.

Deutsch-Für Tamás szerint arról van szó, hogy a kormány, az MSZP nem tudja megvédeni az elmúlt négy évet, a több mint 400 ezerre növekvő munkanélküliséget, a több mint 70 százalékos gázáremelést, a családi adókedvezmény beépítését, valamint az otthonteremtés átalakítását, amely következtében 70 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik államilag támogatott lakáshitelt vesznek fel.

A politikus úgy értékelte, hogy ez minősíti a kormány demokráciafelfogását is, mivel javaslatuk tisztességes, európai volt, illetve nincs olyan hivatalban lévő európai uniós kormány, amely nemet mondott volna, ha ilyen felkérést kap a vezető ellenzéki párttól. Deutsch-Für Tamás szerint ez szemben áll azzal is, amit Gyurcsány Ferenc és miniszterei mondtak az utóbbi hetekben, hónapokban, hogy készen állnak a nyilvános vitára.

Kérdésre válaszolva Deutsch-Für Tamás elmondta, hogy az április 5-i miniszterelnök-jelölti nyilvános vita nem képezi vita tárgyát, de az említett levélben azt olvasta, hogy még korai a technikai egyeztetés. A képviselő értékelése szerint a javaslat elutasításával nem a Fideszt, hanem „a választópolgárok tisztánlátását kosarazzák ki”. A politikus „szülői intelemre” hivatkozva azt javasolta, hogy az indoklásokról Petrák Bélát, Hiller István kabinetfőnökét kérdezze a sajtó, aki megírta a levelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik