Belföld

Elévült a Nomentana-ügy

Az ügyészség bűncselekmény hiányában, illetve az ügy elévülése miatt lezárta a Gyurcsány Ferenc cégeinek üzletkötéseit firtató úgynevezett Nomentana-ügyet.

Répássy Róbert, Szijjártó Péter és Deutsch-Für Tamás – csütörtökön kapta kézhez a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát. A Fidesz közleménye szerint a nyomozó hatóság a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyében közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást – részben bűncselekmény hiányában, részben elévülés miatt – megszüntette.

Az ügyészség indoklása szerint a közokirat-hamisítás tekintetében a bűncselekmény büntethetőségének 2005-ben elévült. A testület egyébként az állami hatóságok felelősségét is vizsgálta, de az ügyészség szerint nem állt az adóhatóság rendelkezésére minden olyan lényeges adat, tény, amelyből a gyanús nyilvántartási eltérések észlelhetők lettek volna. 1995-2002 között ugyanis Gyurcsány fantomcége a cégjegyzékszám tekintetében változás-bejelentést ugyanis nem közölt az adóhatóság felé, és az adóhatóság a társasággal szemben vizsgálatot, adóellenőrzést nem folytatott le ebben az időszakban. Vagyis nem történt hivatali mulasztás.

A Nomentana-ügy 2006 elején indult el: a Magyar Nemzet készített négyrészes riportsorozatot Gyurcsány Ferenc cégeinek 1993 és 1995 közti időszakban végzett, a napilap szerint nem törvényes tevékenységéről és üzletkötéseiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik