Belföld

Varga Mihály: Veres félremagyarázza a leminősítéseket

Veres János pénzügyminiszter folyamatosan „félremagyarázza" a magyar gazdaság romló adóskockázati besorolásának okait, mert azok nem a kampányban elhangzó ígéreteket, hanem a hibás kormányzati gazdaságpolitikát minősítik - jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

Mint mondta, azért kénytelen megfogalmazni pártja álláspontját a történtekről, mert Veres János többször is a kampányban elhangzó ellenzéki ígéretekkel magyarázta a hitelminősítő intézetek Magyarország számára kedvezőtlen döntéseit. Az utóbbi időben három nagy hitelminősítő intézet, a Fitch, a Standard & Poor’s, szerdán pedig a Moody’s Investors Service is rontott Magyarország besorolásán: leminősítést valószínűsítő negatív kilátást adva a magyar adóskockázati osztályzatra – mutatott rá a politikus, aki nehezményezte, hogy a pénzügyminiszter hogyan viszonyul ezekhez a tényekhez.

Az ország hitelminősítését lerontó besorolások nem a kampányban elhangzó ígéreteket, hanem a kormány munkáját minősítik – jelentette ki Varga Mihály, hozzátéve: „mindennek oka és következménye van”. „Minthogy Magyarországot leminősítették, az ország jelentős kamatfelárat fizet, azaz többe kerül az államadósság. Ha nagyobb az államadósság, és nagyobb a törlesztés is, akkor nem csökkennek, hanem nőnek a közterhek” – mutatott rá az összefüggésekre Varga Mihály. A Moody’s Investors Service szerdai döntése, a leminősítést valószínűsítő kockázati besorolás nem segíti elő, hogy Magyarországon több munkahely jöhessen létre. A hibás kormányzati gazdaságpolitika következményeit ezért nagyobb munkanélküliséggel, valamint magasabb adókkal és közterhekkel fizetjük meg – közölte a Fidesz alelnöke.

Veres János szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatóján megjegyezte: szerinte minden realitást nélkülöz a Fidesz eddigi „választási ígérethalmaza”, hiszen az ellenzéki párt elképzelései évente 1700-1800 milliárd forinttal terhelnék meg a költségvetést. A pénzügyminiszter csütörtökön az Európai Újságírók Szövetsége magyar tagozatának rendezvényén pedig arról beszélt: a következő parlamentnek július végére meg kell hoznia az államháztartásra vonatkozó szükséges döntéseket, hogy Brüsszelnek át lehessen adni a módosított konvergenciaprogramot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik