Belföld

Szonda Ipsos: fej fej mellett az MSZP és a Fidesz

A Szonda Ipsos felmérése szerint az MSZP-nek jobban sikerlüt híveit mozgósítani, mint a Fidesznek. Az SZDSZ elérte az 5 százalékos támogatottságot.

Valamelyest aktívabbak lettek a választópolgárok az elmúlt hetekben – idézi a Népszabadság a Szonda Ipsos eredményeit. Jelenleg 57 százalékukban erős a szándék, hogy megjelenjen az áprilisi szavazáson. (Ez a részvételi hajlandóság még mindig jelentősen alatta marad a négy évvel ezelőtt mért 64 százaléknak.) Az aktivitást feltehetően növeli még az a beállítódás, miszerint demokráciában jog és kötelesség a választásokon való megjelenés (68 százalék vallja ezt a nézetet).

A mozgósítás egyelőre az MSZP-nek sikerült jobban, a most aktívvá válók szinte egyöntetűen a vezető kormánypártot erősítették. Mindkét párt 29 százaléknyi, nagyjából 2,3-2,3 millió szimpatizánssal vág neki az utolsó másfél hónapnak. Ebből a választói tömegből mind az MSZP, mind a Fidesz 1,5-1,5 millió támogatóra teljes bizonyossággal, további 600 ezerre nagy valószínűséggel számíthat. A további 200 ezer szimpatizánsra erős hatást kell gyakorolniuk, hogy tényleges voksoló legyen belőlük.

Ugyancsak erős kampányt kell kifejteni az aktív bizonytalanokra (arányuk jelenleg öt százalék, nagyságuk 400 ezer fő) vagy a részvételükben nem biztos, de arra hajló bizonytalanokra (négy százalék, 300 ezer fő). A hezitálók körében nincs kormányváltó hangulat, és inkább derűlátóak, mint kishitűek az ország és saját jövőjüket illetően. Ebből adódóan jelenleg kétharmad arányban találhatók meg körükben a kormánypártok felé hajlók aránya. Bizonytalankodásukat és orientációjuk gyors változását jól példázza, hogy a múlt hónapban még a másik politikai térfélt részesítették előnyben.

Az MSZP és a Fidesz táborában az aktivitás, az elkötelezettség, a miniszterelnök-jelöltek megítélése és a másik párttal szembeni érzés teljesen azonos szinten áll. Most már a győzelmi várakozások is kiegyenlítődtek, az elmúlt hetek legmarkánsabb változása ugyanis az MSZP szimpatizánsainak jelentős önbizalomnövekedése volt. Tavaly nyáron még egy reményvesztett szocialista tábor állt szemben egy erőtől duzzadó Fidesz-rajongói körrel (előbbieknek 55, utóbbiaknak 83 százaléka hitt a győzelemben). Az MSZP híveinek hónapról hónapra erősödött a párt sikerében való bizodalma, de még januárban is lemaradásban voltak a Fidesztől e tekintetben (71, illetve 80 százalék). Most már a két tábort azonos mértékű győzelmi remények fűtik: a szocialisták 78, a fiatal demokraták 76 százaléka biztos a választási sikerben.

Elmozdult a holtpontról az SZDSZ, árnyalattal többen lettek, de ami igazán látványos: megnőtt az aktivitásuk. Jelenlegi részvételi hajlandóságuk már-már azonos a két nagy pártéval, az SZDSZ-esek 68 százaléka el akar menni szavazni. Az ötszázalékos eredmény most februárban 200 ezer biztos támogatót jelent. Az MDF-nek, ha áttörést még nem is hozott a február, de tartja a három százalékot. A többi, ajánlószelvény-gyűjtésnek és országos listaállításnak nekigyürkőző párt egyelőre egy-két százalékot érezhet szándékai mögött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik