Belföld

MSZP: vállalkozáserősítés, munkahelyteremtés, innováció

Az Új Magyarország programja befektetési terv - mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese kedden Budapesten.

A terv fő célja, hogy a piacgazdaság viszonyai között erősítse a magyar vállalkozásokat, új munkahelyeket teremtsen és támogassa az innovációt, azaz új termékek és szolgáltatások létrehozását Magyarországon.

Ha az MSZP által tervezett fejlesztések megvalósulnak, akkor mintegy 700 milliárd forint fejlesztési forrás áll majd 150-200 ezer magyar kis- és középvállalkozás rendelkezésére – közölte Szekeres Imre, a párt szakértőinek számításaira hivatkozva, a párt budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón. Szavai szerint a szocialista gazdasági program több mint 200 ezerrel növelné a foglalkoztatottak számát, tekintettel arra, hogy nemcsak új munkahelyek jönnének létre, hanem a gazdaság tervezett átalakításával meg is szűnnének is álláshelyek.

Beszámolt arról, hogy a program megvalósítása az építőiparban és a beszállítói körben 350 ezer, az idegenforgalomban 60 ezer, az üzleti szolgáltatásoknál és a logisztikában 15 ezer munkahelyet hozna létre. Ezen túlmenően új nemzeti közmunkaprogramot is magában foglalnak a szocialista tervek, ami 50 ezer új állást jelentene évente 9 hónapos időszakra az érintetteknek. Az MSZP adókedvezménnyel segítené a kutatási-fejlesztési tevékenységet és Szekeres Imre szerint bővülne a jelenleg mintegy 36 milliárd forintos innovációs alap is.

Veres János pénzügyminiszter szólt arról: Magyarországnak olyan gazdaságra van szüksége, amely megfelelő erőt és jövedelmet biztosít a vállalkozásoknak, mert így alakulhat ki igazságosabb társadalom. Szerinte a következő nemzeti fejlesztési tervben a modern ipart, az üzleti szolgáltató központokat és az idegenforgalmat kiemelten kell kezelni. Ehhez, mint mondta, olyan ágazatokat kell fejleszteni, mint például a gyógyszeripar, a biotechnológia, az információ-technológia, illetve a járműgyártás beszállítói kapacitása. Hangsúlyozta: a kormány az egyedi nagyberuházások támogatásával kapcsolatos döntéseknél kiemelten veszi figyelembe, hogy a beruházás helyszíne az ország elmaradottabb részén lenne-e.

A pénzügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: ha az valósulna meg, amit a Fidesz ígér, Magyarország nem feltétlenül jutna hozzá azokhoz az uniós forrásokhoz, amelyekkel gazdasági programjában az MSZP is kalkulál, mivel a Fidesz ígéretei több százmilliárd forintos egyenlegromlást okoznának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik