Belföld

Tiltakoznak a háziorvosok az adatszolgáltatás ellen

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint "kedélyborzoló", a tagság körében "engedetlenségi mozgalmat indító lépés" az a széleskörű adatszolgáltatási kötelezettség, amellyel a háziorvosi kart márciustól terheli egy kormányrendelet.

Éger István kedden Kaposváron tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: egyrészt azok az adatok, amelyekre kíváncsiak a biztosítónál – egyébként szakmailag nem feltétlenül indokolatlanul – a mai jelentési rendszerekből nagyrész kinyerhetők, másrészt “ezeknek az adatoknak rendelet szerint struktúrában való szolgáltatása optimális esetben is betegenként egy perc plusz”.

Mint mondta, gyakorló háziorvosként maga is napokig “tesztelte”, miként lehet eleget tenni a rendeletnek, s számítása szerint az adatszolgáltatással járó többletfeladat egy közepes betegforgalom esetén egy óra többletmunkát jelent. Éger István álláspontja szerint ebben a helyzetben két alternatíva lehetséges: vagy többet várnak a betegek, vagy kevesebb idő jut számukra. Mindkét esetben az érdemi betegellátás sérül – hangsúlyozta.

A MOK elnöke azt is sérelmesnek tartja, hogy a finanszírozást illetően nem egyformán érintettek az orvosok. Elmondása szerint az irányított betegellátás keretein belül ez az adatszolgáltatás már korábban is szerepelt, s “akik ezt önként vállalták, ezért (…) jelentős plusz díjazásban részesültek, ugyancsak a prevenciós pályázatot elnyerők is, akik szintén ezt önként választották” – mutatott rá, hozzátéve: a háziorvosi kar másik, több mint felének azonban ezt a kötelezettséget a jogszabály minden ellentételezés nélkül rendelné el.

Közölte: több kamarai szervezet írásban jelezte, hogy nem fogják végrehajtani a rendeletet. “Úgy gondolom, kötelességünk melléjük állni” – tette hozzá Éger István. Elmondta továbbá, hogy kezdeményezésére ebben a témában csütörtökön egyeztetnek a szakminiszterrel. “Bízom benne, hogy a tárca kompromisszumkész lesz, és nem kell demonstratív eszközökhöz folyamodnunk” – jegyezte meg a MOK elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik