Belföld

Semjén lehet a KDNP frakcióvezetője

Bár az önálló KDNP-frakció létrejöttéhez szükség van a párt országos választmányának május 13-án várható döntésére, az önálló képviselőcsoport első ülését már a jövő héten meg lehet tartani - közölte az MTI kérdésére szerdán a párt sajtófőnöke.

Lukács Tamás a KDNP sajtófőnöke szerint a KDNP-nek “nagy valószínűséggel” Semjén Zsolt lesz a frakcióelnöke, aki a párt politikai irányvonalát jeleníti meg a képviselőcsoportban. A frakció további vezetőire vonatkozó kérdést a politikus még korainak tartotta.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható annak a megállapodásnak az aláírása, amely lehetővé teszi az önálló KDNP-frakció megalapítását, Lukács Tamás úgy válaszolt: “ennek pontos időpontját nem tudom”, azt azonban jogilag kizártnak tartotta, hogy ez már csütörtökön, a Fidesz frakcióülésén megtörténjen.
Azt elképzelhetőnek tartja a sajtófőnök, hogy a KDNP május 13-ai országos választmányi ülése előtt aláírják e dokumentumot, ám csak olyan kitétellel, hogy “a hatályba léptetés a nagyválasztmány döntésétől függ”. Hozzátette: a főszabály várhatóan az lesz, hogy alapvető politikai kérdésekben egységes álláspont alakuljon ki a jobboldalon, ám egyes lelkiismereti kérdésekben lehetséges eltérés szavazáskor. A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett: az előző ciklusban is volt példa arra, hogy bizonyos kérdésekben a Fidesz és a KDNP politikusai eltérően szavaztak.


A Fidesz országos elnöksége egyhangúlag támogatta Orbán Viktor pártelnök javaslatát a KDNP-vel kötendő frakciószövetségről, erről a Fidesz csütörtöki alakuló frakcióülésén erről, valamint a képviselőcsoportok és a frakciószövetség vezetőiről is döntenek majd – nyilatkozta a Fidesz kommunikációs vezetője.


Deutsch-Für Tamás nem kívánt nyilatkozni személyi kérdésekről, ugyanakkor az MTI információi szerint a frakciószövetség elnöke Orbán Viktor lenne, a társelnök pedig Semjén Zsolt; emellett a megalakuló Fidesz illetve KDNP képviselőcsoportnak is lenne külön frakcióvezetője. A kommunikációs vezető elmondta, a Fidesz új stratégiája is napirenden van a még mindig tartó elnökségi ülésen, amely várhatóan az esti órákban ér véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik