Belföld

Karantén fenyegeti Istvándit

Hepatitis A-járvány ütötte fel a fejét a Somogy megyei Istvándiban, az ÁNTSZ szerint a borzalmas higiénés körülmények miatt könnyebben terjed a betegség. Két utcát lezártak, de a polgármester szerint „lóf…t van karantén".

Érdemes tudni



A hepatitis A-vírus jobbára emberről emberre terjed, de a fertőzött ember székletével szennyezett étel vagy ivóvíz is közvetítheti. A beteg általában belázasodik, elesetté válik, elmegy az étvágyra, hányingere támad, fájlalja a hasát, sötét színű vizeletet ürít, és a máj érintettségére utaló sárgaság jelei mutatkoznak rajta. Sok esetben a fertőzés tünetmentes, vagy annyira enyhék a tünetei, hogy nem derül fény a heveny májgyulladásra, ezért gyakran valamelyik hozzátartozónak a tünetes baja hívja fel a figyelmet arra, hogy a családban másnak is fertőzése van. Az esetek java részében a betegség enyhe lefolyású, ritkán fordul elő, hogy az ember életére tör. Forrás: Sulinet

Az első megbetegedést július 31-én tapasztalták két kisgyermeken, azóta 17-en kerültek kórházba, 196 főt részesítettek védőoltásban, az utolsó megbetegedést augusztus 17-én regisztrálták – mondta el a FigyelőNet megkeresésére Jankovics Judit, a Somogy megyei ÁNTSZ ügyeletese.


Az ablakon át menekültek

Istvándiban élő olvasónk szerint a faluban több család él borzalmas körülmények között, a járvány is – most még közöttük terjed. A településen mára „lincshangulat” alakult ki, az emberek az alapvető higiénés szabályokat sem ismerő családokat okolják a „járvány terjesztésével”. Olvasónk elmondta, ő sem nyugodt, nem elég bezárkózni, ugyanis többször megtörtént például, hogy használt pelenkákat fújt udvarukra a szél. Egyesek „elmaradottságára” jellemző, hogy az első megbetegedések után érkező járványügyi dolgozó elől a családtagok az ablakon keresztül menekültek… – tette hozzá.

A bizalmatlanságot és a tarthatatlan higiénés körülményeket Jankovics Judit is megerősítette: folyamatosan igyekeznek felhívni a figyelmet a kézmosás és az udvar helyett a WC használatának jelentőségére. Az ÁNTSZ járványügyi munkatársát az érintettek július végén még bizalmatlanul fogadták, de mára – a kisebbségi önkormányzat és a polgármester segítségének köszönhetően – a lakosok együttműködőek, és a bizalom is erősödni látszik.


Még nem fenyeget karantén

A szükséges intézkedések között Jankovics a védőoltást, a higiéniás tanácsadást, a fertőtlenítést és a betegek elkülönítését említette. A betegség tünetei egyébként a hányás, hasi görcsök, sárgaság – tette hozzá. Megelőző intézkedésként megtiltották a hétvégére tervezett falunapot, és eddig egy gyermeket nem engedtek közösségbe. A falu vesztegzár alá helyezése azonban még nem került szóba – mondta Jankovics Judit, aki reményét fejezte ki, hogy a vírust sikerült megfékezni.

A „ló…t” van karantén. Kértük az embereket, hogy „ne nagyon közlekedjenek két utcában”, talán megáll a betegség – fogalmazott a FigyelőNet vesztegzár elrendelését firtató kérdésére Bencsik János, Istvándi polgármestere. Az önkormányzat többek között tisztítószerek kiosztásával próbál gátat vetni a vírus terjedésének – tette hozzá. A falu másik négy utcájába eddig nem jutott el a vírus.

A Somogyi Hírlap keddi számában szakemberekre hivatkozva arra figyelmeztet, hogy aki teheti, kerülje el Istvándit, és a helyiek se utazzanak sehova, nehogy továbbvigyék a megyében a fertőzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik