Élő Nagyvilág

Medvegyev: Oroszország további ukrajnai régiókat is annektálhat

Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP
Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP
Élő hírfolyam a háborúból.

A háború tegnapjának főbb hírei:

  • Ukrán külügyi szóvivő Orbánnak: Ukrajna területe változatlan, nemzetközileg elismert határok veszik körbe
  • Brit hírszerzés: visszatértek az ex-wagneres zsoldosok Ukrajnába, Bahmutnál vetik be őket
  • Az orosz védelmi minisztérium dolgozója lett az egykori Wagner-parancsnok
  • Jövőre 68 százalékkal nőnek az orosz védelmi kiadások a 2023-as évhez képest
  • Románia megerősíti a légvédelmét az ukrán határon.
  • Őrizetbe vett egy krími lakost az orosz biztonsági szolgálat, a férfit hazaárulással vádolják.

Medvegyev: Oroszország további ukrajnai régiókat is annektálhat

Oroszország további területeket csatolhat el Ukrajnától – közölte szombaton Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök a négy kelet-ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon névleges annektálásának első évfordulóján, amelyet szombaton ünnepelnek Oroszországban.

Az AFP tudósítása szerint Medvegyev – aki jelenleg az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, és Putyin elnök radikálisabb támogatói közé tartozik – azt mondta, „a különleges katonai művelet a kijevi náci rezsim teljes megsemmisítéséig folytatódik”, és hogy több új régió lesz Oroszországon belül.

Emlékezetes, hogy egy évvel ezelőtt egy sor látszat-népszavazás után Oroszország „szerződéseket” írt alá Moszkva kollaboráns megbízottjaival a négy megszállt régióban, és az Oroszországi Föderáció részévé nyilvánította őket.

(The Guardian)

Meghalt a harcokban a frontról tudósító ukrán fotós

Elesett a donyecki harcokban a frontról tudósító ukrán fotós, Volodimir Myroniuk. Az 59 éves független fotósnak volt amerikai állampolgársága is, mert élt az Egyesült Államokban, ahol volt kamionsofőr is. Ebben az időszakban inkább természetfotókat készített, ám a Majdan-tüntetések idején hazatért Ukrajnába, a háború kitörése után pedig úgy érezte, kötelessége megörökíteni a „hősöket”; innentől ukrán katonákat fotózott.

Bármilyen engedély nélkül járt a frontra, mert szerette a harcosokat, szót értett velük és megbíztak benne. Mikor arra volt szükség, fegyvert ragadott vagy vezetett, több alkalommal is önkéntesen részt vett a harcokban

– írta róla kollégája, Jurij Butusov újságíró.

Putyin azt ígéri: újjáépíti a háború sújtotta négy ukrajnai régiót

A négy ukrajnai régió, Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk annektálásának első évfordulóján Vlagyimir Putyin ígéretet tett a háború sújtotta területek újjáépítésére.

A Kreml internetes oldalán szombaton közzétett videóüzenetben azt mondta: „Iskolákat, kórházakat, lakóházakat és utakat, múzeumokat és műemlékeket” építene újjá, állítana helyre, mely munkához minden orosz régió „testvéri segítséget nyújt”.

Azt se feledte hangoztatni, hogy „a kitűzött céljainkat mindenképp el fogjuk érni”.

„Történelmi és sorsdöntő eseménynek” nevezte a területek annektálását, és köszönetet mondott a területek lakóinak:

Egy nép vagyunk. Együtt mindent legyőzünk, minden kihívásra választ találunk.

Oroszország a több mint másfél éve tartó háború után sem ellenőrzi teljesen mértékben a négy elcsatolt régió egyikét sem.

Ősszel 130 ezer behívót kézbesít az orosz posta

Azt írja a Moscow Times, hogy Vlagyimir Putyin pénteken aláírta azt a rendeletet, mely kimondja, hogy az orosz hadsereg 130 000 férfit, 18 és 27 év közöttieket hív be még idén 12 hónapos kiképzésre.

A tavaszi időszakban 147 000 főt soroztak be, így 2023-ban összesen 277 000 hadköteles öltözött-öltözik be.

Jövőre szélesedik a behívhatók köre, ugyanis Putyin a múlt hónapban bejelentette, hogy 2024 januárjától 30 évre emelte a katonai sorozás felső korhatárát.

Sőt: az elnök a közelmúltban rendeletben tiltotta meg, hogy a behívottak elhagyják az országot.

Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP Az orosz állami hírügynökség, a Szputnyik által közreadott fénykép Vlagyimir Putyin és az Ukrajna elleni háborúban résztvevő orosz katonák Kremlben megrendezett találkozóján készült 2023. szeptember 29-én.

Bár Vlagyimir Ciszljanszkij ellentengernagy, az orosz vezérkar mozgósítási osztályának helyettes vezetője kijelentette, hogy nem küldenek hadköteleseket harcolni Ukrajnába, megindult a találgatás, miszerint a Kreml a mozgósítás második hullámára készül.

Korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy 1,15 millióról 1,5 millióra kívánja növelni Oroszország harci állományát.

Zelenszkij: Megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség

Megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség, amelyhez a fegyverek és haditechnikai eszközök globális gyártói is csatlakozhatnak – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor megnyitotta Kijevben a védelmi ipar első fórumát.

Az ukrán államfő kijelentette, hogy „a védelmi iparágak első nemzetközi fórumán létrehoztuk a védelmi iparágak szövetségét. Alapítónyilatkozatához a világ minden tájáról csatlakozhatnak a fegyver- és haditechnikai eszközök gyártói”.

UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP PHOTO

A fórum résztvevőinek küldött elnöki üdvözlet szövegét a Telegram üzenetküldő csatornán tették közzé szombaton. Az elnök szerint a nyilatkozatot 13 vállalat írta alá. Zelenszkij szólt arról, hogy a fórumon több mint 30 ország és 252 katonai vállalat képviselteti magát, amelyek „a fegyverek, védelmi rendszerek és megoldások teljes skáláját” gyártják – írja az MTI.

Ukrajnába tartó orosz drónok sérthették meg Románia légterét

A NATO-tagállam Romána tájékoztatása szerint az Ukrajna ellen irányuló éjszakai orosz dróntámadások megsérthették az ország légterét. A gabonaegyezmény óta megszaporodtak az orosz támadások Ukrajna déli régiói felé, ahol a gabonaexport infrastrukturájának fő elemei találhatók.

A román hadügyminisztérium közleménye szerint a radar azt mutatta, hogy Galati megyénél történhetett a potenciális légtérsértés, de eddig nem találták nyomát annak, hogy bármilyen tárgy földet ért volna román területen. A keresést ennek ellenére folytatják a szombati nap folyamán.

(Guardian)

A Wagner-veteránok árulónak tartják az orosz védelmi minisztérium szolgálatába lépő egykori parancsnokukat – állítják a britek

A Wagner-zsoldos haderő számos veteránja valószínűleg árulónak tartja Andrej Trosev volt parancsnokot, akivel csütörtökön találkozott Vlagyimir Putyin.

Mindezt a brit védelmi minisztérium állítja legfrissebb hírszerzési közleményében, melyben azt is közölte: a találkozó azt sugallja, hogy Moszkva tervezi a zsoldos haderő bevetését, ám a Kreml korábbinál nagyobb felügyelete mellett.

Tegnap reggel megírtuk, hogy Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő bejelentése szerint immár az orosz védelmi minisztérium dolgozója Andrej Trosev egykori Wagner-parancsnok; Trosev a szovjet-afgán háború, a második csecsen háború és az orosz katonai beavatkozás veteránja, szolgálatáért megkapta az Orosz Föderáció Hőse kitüntetést.

Mikhail Metzel / AFP

Evakuálás Kalynivka városában

Kiürítést rendeltek el szombaton kora reggel a hatóságok a nyugat-ukrajnai Vinnicja régióban, Kalynivka városban, miután orosz támadás érte egy úgymond infrastrukturális területet – az ukránok ezt a kifejezést az energiatermeléssel vagy más ipari tevékenységgel foglalkozó létesítményekre használják.

A település vezetője, Vaszil Poliscsuk azt nyilatkozta, hogy:

Jelenleg nincs szükség általános evakuálásra.

De azt nem közölte, hogy pontosan milyen célpontot találtak el és milyen fegyvert használtak az oroszok.

Korábbi hírek szerint drónok működtek a területen.

Olvasói sztorik