Belföld

Már négy áldozata van a szalmonellának

Újabb halálos áldozata van a szombathelyi szalmonellafertőzésnek, a Vas megyei kórház intenzív osztályán kedden hajnalban meghalt egy idős nő, akit más betegségei mellett szalmonellafertőzés miatt kezeltek – közölte a megyei tiszti főorvos.

Kozáry Judit elmondta: a 82 éves, nagyon legyengült állapotban lévő asszonyt napok óta kezelték a kórház intenzív osztályán. A betegnek szívproblémái is voltak, ezért csak az igazságügyi orvosszakértői boncolás után lehet majd pontosan megmondani a halál okát. Szombathelyen a kedd hajnali halálesettel már négyre emelkedett az augusztus 20-án történt szalmonellafertőzés halálos áldozatainak száma.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint 330-an betegedtek meg, jelenleg 93-an szorulnak kórházi ellátásra, egy embert még mindig az intenzív osztályon kezelnek. A szalmonellafertőzést egy Szombathely környéki cukrászüzemben készített sütemény okozhatta, amelyet a város három közétkeztetést végző konyhájáról fogyasztottak el a betegek, a diós süteményből 734 adag készült.

Az ANTSZ vizsgálata más, szintén az üzemben készült cukrászkészítményekben is kimutatta a szalmonellát, például rumos golyóban és puncstortában. Ezeket a vállalkozás szombathelyi cukrászdájában árusították, így olyanok is megbetegedtek, kórházba kerültek, akik nem vettek részt közétkeztetésben.

A szalmonellafertőzöttek többségének állapota az utóbbi napokban sokat javult, néhányukat már haza is engedték a kórházból, újabb megbetegedéseket pedig nem jelentettek. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik