Belföld

Más helyett ült egy fogoly

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokának (BVOP) szerdán jutott tudomására, hogy egy jogerős szabadságvesztésre ítélt fogvatartott helyett más személy töltötte le a kiszabott büntetést – tájékoztatta a BVOP sajtóosztálya az MTI-t.

A büntetés-végrehajtási szervezet sajtóosztályán az MTI megkeresésére a szerdán napvilágra került ügyben részleteket nem kívántak elárulni, így azt sem, hogy hol történt az eset. A BVOP közleményében tudatta: az érintett szervek a rendőrséggel együttműködve végzik el a szükséges vizsgálatot. Azt azonban elmondták: tudomásuk szerint olyan esetre még nem akadt példa, hogy valaki helyett más töltött volna le szabadságvesztést.

A Magyar Távirati Iroda Sajtóadatbankjában található egy hír, amely szerint 2001 októberében felfedezték, hogy volt valaki, aki csaknem teljesen letöltött egy másik emberre kiszabott jogerős büntetést a pécsi börtönben, s csak két héttel a várható szabadulás előtt derült fény a cserére.

Az MTI akkori beszámolója szerint a különös ügy álelítéltje, H. István két és félmillió forintért vállalta még 2000 szeptemberében, hogy bevonuljon a börtönbe, s ott a csalásért jogerősen tizennyolc havi szabadságvesztéssel sújtott T. Sándor büntetését letöltse. Az álelítélt a valódi elítélt személyi igazolványát vitte magával, melyben kicserélték a fényképet, s így nem tűnt fel a személycsere.

Az eredetileg másfél évi szabadságvesztést H. István jó magaviseletére való tekintettel „harmadolták”, s így ő két hét múlva le is töltötte volna T. Sándor büntetését. Ekkor derült ki, hogy nem ő a valódi elítélt, s ezért azonnal szabadon bocsátották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik