Belföld

A vízműveket hibáztatja a zöldtárca a miskolci vízfertőzésért

Súlyos hiányosságot állapított meg a miskolci vízellátó rendszerben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jelentése, amelyet a júniusi ivóvízszennyezés kapcsán rendeltek el. A szakállamtitkár azt javasolja, hogy vizsgálják meg a felelősség kérdését és vonják le a következtetéseket.

A miskolci vízellátó rendszer nem rendelkezik egységes rendszerbe foglalt vízjogi üzemeltetési engedéllyel. A Miskolci Vízművek Kft. az elmúlt években vélhetően nem fordított elegendő figyelmet az amúgy is sérülékeny bükki karsztból nyert vizek minőségére – mondta Varga Miklós, a tárca szakállamtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.

A vizsgálat megállapította, hogy a “rendszer nem volt kellően felkészítve ezen alapvető követelmények megfelelésére. Jogszabály mondja ki ugyanis, hogy az üzemeltető társaság köteles a hasznosított vízbázis vizét fizikai, kémiai, bakteorológiai minőségét rendszeresen ellenőrizni, vagy ellenőriztetni. Az államtitkár szerint a rendszerben alacsony az üzembiztonság, a miskolci vízmű jelenlegi állapotában nem alkalmas a város karsztvíz-beszerzésére alapozott biztonságos vízellátására. A vízügyi tárca úgy véli, hogy Miskolc vízellátása akkor lehet megfelelő és biztonságos, ha a borsodi megyeszékhely nemcsak a bükki karsztra támaszkodik. Ugyanakkor azt is javasolja az önkormányzatnak, hogy a miskolci vízszennyeződés miatt vizsgálja meg a felelősség kérdését, és vonja le a szükséges következtetéseket.

Káli Sándor polgármester úgy véli, hogy Miskolc nem mondhat le a bükki karsztokból nyert vízről, ugyanakkor támogatást kér a szaktárcától ahhoz, hogy a város több lábon megálljon a vízellátásban.

A miskolci vízfertőzésben júniusban mintegy háromezren betegedtek meg, és több százan szorultak kórházi ellátásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik