Belföld

Monitoring csoport ellenőrzi a kormányzati negyed építését

Monitoring csoportot hoz létre a kormány, hogy az új kormányzati negyed építésénél az átláthatóság, a szakmaiság és a törvényesség legyen az irányadó - jelentette be Danks Emese kormányszóvivő szerdán.

A monitoring csoportban a főváros, a XIII. kerület, az építész kamara, több építészeti szakmai szervezet és az Állami Számvevőszék is képviselteti magát. A kormányszóvivő azzal indokolta a kabinet döntését, hogy „egy ekkora beruházás rendre különböző találgatások alapjául szolgálhat”. A kormány külön szabályozással kívánja garantálni azt is, hogy az építkezésben a hazai kis és közepes vállalkozások szerepet kaphassanak, és a munkájukat időben ki is fizessék.

A kormányzati negyed megvalósításának lehető legolcsóbb és legmegfelelőbb módjáról január elején dönt a kormány – közölte. Emlékeztetett arra: három héttel ezelőtt Balatonőszödön a kormány döntött a beruházás helyszínéről, arról, hogy a negyed a Nyugati pályaudvar mögötti területen épüljön meg 2009. május 31-ig.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Fidesz továbbra is megdöbbentőnek tartja, hogy a megélhetési válság küszöbén a kormányzati luxusnegyed az egyik legnagyobb problémája Gyurcsány Ferencnek. A szóvivő közölte: semmilyen hatástanulmány nem került nyilvánosságra, ezért továbbra sem lehet tudni, hogy az új kormányzati negyed kialakítása csupán egy újabb „Gyurcsány-Szilvásy-féle ingatlanüzlet vagy valóban jelentős költségvetési megtakarítást jelent”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik