Belföld

Százmilliárdok a pólusvárosoknak

A következő hét évben 600-700 milliárd forint áll rendelkezésre a pólusvárosok - Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged - fejlesztésére közölte a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, jövő márciusban kétéves akcióprogramot fogad el a kormány a pólusvárosok – fejlesztési irányáról, majd áprilisban e városok részére pályázatot írnak ki. „A pólusvárosok olyanok, mint egy labdarúgócsapat csatárai” – mondta a kormányfő hozzátéve, e városoknak a fejlesztési programokban vezető szerepük van.

A kiemelt városok nem automatikusan, hanem kidolgozott programok alapján kapnának támogatást, ami különösen az üzleti élet, a tudomány és a városok együttműködését finanszírozná. A jövő év első két hónapjában minden egyes ilyen várost meglátogatnak, megismerkednek programjukkal. Ezután márciusban az akciótervről dönt a kabinet, majd áprilisban kerül sor a pólusvárosoknak szóló pályázat kiírására.

A fejlesztésekről szólva Gyurcsány Ferenc elmondta még, a pólusvárosknak járó támogatás nem vonja el a pénzt a vidékfejlesztéstől és az elmaradott térségektől. Január első felében a leghátrányosabb kistérségek képviselőivel tárgyal a kormány – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik