Belföld

Az MSZP titokminiszteri posztot akar

Előkészítetlennek tartja a nemzetbiztonsági szolgálatok összevonásáról szóló kormányzati döntést az MSZP nemzetbiztonsági munkacsoportja. A Népszabadság cikkéből kiderül: szerintük néhány nyugdíjas tábornok miatt elavult a magyar titkosszolgálat.

A kormányzati döntés szerint ötről háromra kell csökkentetni a magyar titkosszolgálatok számát. A munkacsoport szerint az előkészítetlen döntés egyenes következménye volt, hogy a titkosszolgálat állománya és apparátusa kritikus helyzetben (például az őszi események idején) elbizonytalanodott. Ezekre az eseményekre utalva az MSZP nemzetbiztonsági munkacsoportja leszögezte: a szolgálatok nem bizonyultak kellőképpen hatékonynak a bűnmegelőzésben, a bűnelkövetési szándék feltárásában, hiszen nem tudták előre jelezni, hogy szélsőséges csoportok a kormányellenes demonstrációkat rendzavarásba fordítják.

A szocialista párton belül működő, több évtizedes tapasztalattal rendelkező titkosszolgálati szakértőket tömörítő szervezet állásfoglalásában úgy fogalmazott: a nemzetbiztonság területén igen könnyű az igazságot államtitkok mögé rejteni. Különösen igaz ez akkor, amikor a napi politikai harcok elvonják a pártvezetés figyelmét a nemzetbiztonság stratégiai kérdéseiről. Ennél is nagyobb baj, hogy a kormány és a frakció közé beékelődött néhány nyugdíjas titkosszolgálati tábornok, akik nem érdekeltek a szolgálatok hatékony működésében. „Kialakult a kormány közeli szakértők klikkje, akik szakmai kontroll nélkül adják a tanácsokat, gyakran így manipulálva a döntéseket” – olvasható a lap által idézett állásfoglalásban.

Az állásfoglalásban megfogalmazták azt a javaslatot, hogy a titkosszolgálatokat helyezzék ismét tárca nélküli miniszter vagy szakállamtitkár felügyelete alá. Sürgették a párhuzamosságok megszüntetését, ami túl azon, hogy a költségek csökkenését eredményezné, javítaná a szolgálatok hatékonyságát is. „Érjük el, hogy tizenhat évvel a rendszerváltozás után a teljesítmény és a hatékonyság legyen a legfőbb értékmérő; hogy a nemzetbiztonsági tevékenység irányító szintjein a kinevezések során a profizmust, azaz a szakmai megbízhatóságot helyezzék előtérbe a magánérdekkel és a politikai lojalitással szemben” – sürgette a munkacsoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik