Belföld

Belső vizsgálatot tartottak a szegedi patológián

A szegedi patológiáról nem került, és nem kerülhetett ki emberi maradvány, állapította meg az a belső vizsgálat, melyet az egyik kereskedelmi televízióban sugárzott riport alapján indítottak.

Az intézet egyik munkatársa ellen ugyanakkor fegyelmi vizsgálat indul, mivel közalkalmazotthoz méltatlan magatartást tanúsított – mondta Mikó Tivadar, az intézet vezetője.

A vizsgálat során megtekintették az eredeti, vágatlan felvételt és meghallgatták az érintett dolgozót is. A teljes anyagból nyilvánvalóvá vált, hogy a riportot alaposan megvágták. Így olyan, az intézet és az érintett munkatárs szempontjából fontos tények nem kerültek adásba, mint hogy egy korábban felszámolt temetőből származó koponyákkal kapcsolatban irányították az újságírókat a boncmesterhez, aki többször is hangsúlyozta, a kért koponya semmiképpen sem a patológiáról származna, s nem állította teljes bizonyossággal azt sem, hogy meg tudja szerezni azt – számolt be a vizsgálat eredményeiről Mikó Tivadar.

Az egyetemi tanár felhívta a figyelmet arra, az orvostanhallgatók tanulmányai során a valódi emberi koponya kívánatos ahhoz, hogy a diákok megfelelő módon elsajátítsák az anatómiai ismereteket. Kétségtelen, jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő számú koponya ehhez – tette hozzá.

Ezért Mikó Tivadar, mint mondta, kezdeményezni fogja az orvosképzés hazai intézményeinek dékánjainál és anatómia professzorainál, tegyenek javaslatot az illetékes hatóságok felé a probléma legális megoldására. A szakember közölte, a belső vizsgálat eredményeit továbbítják a rendőrségre.

Az intézet nem tervez jogi lépéseket a kereskedelmi televízió ellen, bár a riport alkalmas volt arra, hogy a szegedi patológiát és dolgozóit méltatlanul rossz színben tüntesse föl – mondta a professzor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik