Belföld

Másodszor is kirúgtak a Babes-Bolyai két magyar oktatóját

Az Országgyűlés külügyi bizottsága felháborodva értesült, hogy a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem szenátusa immár másodszor is elbocsátotta Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktust - mondta Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke.

Az egyetem szenátusa ezzel a döntésével az egyetem mintegy “lábbal tiporja” a saját maga multikulturalitásáról fennhangon hirdetett terveket. A fideszes politikus közölte, a külügyi bizottság támogatásáról biztosítja a két oktatót a fellebbezésükben. Elvárjuk a román szervektől, hogy a jogállamiság elveivel összhangban ez a rehabilitációs, illetve fellebbezési folyamat akadálytalanul mehessen végbe – tette hozzá, majd úgy folytatta: elvárjuk a magyar kormánytól, hogy egyértelműen és határozottan támogassa a két oktató rehabilitációját.

Kozma József, a bizottság szocialista alelnöke úgy fogalmazott: leghatározottabban elítéljük az oktatók eltávolítását az egyetemről. Véleménye szerint ez sérti a magyar kisebbség jogait anyanyelvének használatához, emellett ez az ügy árt a magyar-román viszonynak is, és az európai uniós csatlakozás küszöbén álló Románia hírnevének is.

Megemlítette, hogy 2007. január elsejétől éppen Románia fogja adni az EU többnyelvűségért felelős biztosát. Elmondta azt is, kezdeményezni fogják, hogy az Európa Tanács illetékes szervei vizsgálják meg az ügyet. Szabó Vilmos, a bizottság másik szocialista alelnöke emlékeztetett arra, mind az öt parlamenti párt kiállt az oktatók mellett.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa újabb határozatban rendelte el szerdán Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusok menesztését a felsőoktatási intézményből. A kolozsvári állami felsőoktatási intézmény szenátusa legutóbb november 27-én zárta ki a két oktatót a BBTE oktatói testületéből, de az egyetem vezetősége szerint a BBTE rektora akkor csak felhatalmazást kért az egyetem vezető testületétől arra, hogy szankcionálja a két adjunktust.

A szerdai szenátusi ülésen felolvasták az egyetem fegyelmi bizottságának a határozatát, amely a két oktatót azzal vádolja, hogy a BBTE szétzúzására, destabilizálására törekedtek, megrongálták az intézmény javait, a sajtón keresztül uszítottak, becsmérelték a BBTE-t, sértegették az egyetem vezetőségét, és kétségbe vonták azt is, hogy az egyetemen létezik magyar nyelvű oktatás. Ezek alapján a fegyelmi bizottság a két adjunktus elbocsátását javasolta.

Hantz Péter november 22-én szerelt fel több magyar nyelvű táblát a BBTE épületeiben az ellen tiltakozva, hogy a többnyelvű feliratozásról már 2005-ben meghozott egyetemi határozatnak mai napig sem szereztek érvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik