Belföld

Árvíz és belvíz is fenyeget

Jelenleg összesen 382 kilométeren van árvízkészültség az országban. A Zagyván a Tarnán és a Kettős-Körösön I. fokú, a Zagyván II. fokú az árvízvédelmi készültség – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

A Tisza vízgyűjtőjén mindenütt emelkedik a vízszint. Az árvízvédelmi fokozat elrendelésére a Körösöknél, a Zagyvánál, a Tarnánál volt szükség. Az Ipoly szintén árad, a készültségi fokozat szintjét a mai nap folyamán határozzák meg. A Fekete-Körösön 2005. december 30. és 2006. január 2. között II. fokú készültséget, a Fehér- és Kettős-Körösön I. fokú az árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A Zagyván és a Galgán január 3-án reggel 3 órától az I. fokú, 8 órától a II. fokú készültséget kellett elrendelni. A Tarnán kedd reggel 10 órától I. fokú a készültség.

A hét közepén sokfelé várható csapadék, a magasabb hegyekben és nyugaton főként hó, másutt havas eső, eső valószínű. A hét végétől kevesebb helyen várható kisebb havazás, hózápor. Az elkövetkező napok csapadéka újabb árhullámokat indíthat el a Tisza vízgyűjtőjében, mely nagysága azonban a csapadék mennyiségétől és a kialakuló hőmérsékletektől nagyban függ. A jelenlegi árhullámok levonulását lassíthatja, egyes helyeken ismételt vízszintemelkedés is várható.

A Duna külföldi vízgyűjtőjén a csapadék túlnyomó többsége hó, így itt csak enyhülés esetén kell számítani árhullám indulására. Jelenleg a folyók vízszintje alacsony, illetve nagyon alacsony.

Az elmúlt év sok csapadéka következtében a talajvíz szintje síkvidéki területeink többségén jóval az ilyenkor szokásos szint fölött helyezkedik el. A csapadék és a hóolvadás következtében a belvizek összegyülekezése és lefolyása megnövekedett, a belvízi főcsatornák megteltek. Jelenleg összesen 40 szakaszon tartanak fenn belvízvédelmi készültséget, ebből 27-ben I. fokozaton, 13-ban II. fokozaton. Az elöntött terület nagysága meghaladja a 30 ezer hektárt.

Az érintett területeken 9 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget (Paszab, Mezőberény, Csanytelek, Csongrád, Eperjes, Makó, Mártély I. fok, és Ordacsehi, Murony II. fok), valamint 6 vízgazdálkodási társulat is folytat belvíz elleni védekezést.

A Balaton vízszintje jelenleg 112 centiméter, a Sió-csatornán keresztüli leeresztés ellenére további vízszint-emelkedés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik