Belföld

Újabb terhek a gyógyszergyárakon?

Egészen az igazságügyi miniszterig ért el a gyógyszerpiaci felháborodás hulláma, amit az egészségügyi tárca gyógyszer-gazdaságossági tervei keltettek.

A jövő évtől háromféle módon kellene hozzájárulnia a piacnak a gyógyszerkassza kiadásaihoz – írja a NAPI gazdaság. A már üzemszerűen működő volumenkorlátozás (a megállapított mérték feletti értékesítés után fizetnek be a kasszába a gyártók) fennmaradása mellett belépne az éves forgalmuk meghatározott százaléka erejéig szóló befizetési kötelezettség. Ezt a pénzt minden tb-támogatásban részesülő készítmény után le kellene róni, alapjául a nettó termelői áron számolt éves forgalom szolgál. Egy másik verzió szerint nem az éves forgalom, hanem annak a megelőző évhez képest mért növekedése lenne az alap.

A gyártók ezt is nehezen nyelik le, de a biztosítékot az verte ki náluk, hogy a szaktárca eltérő mértékű befizetéssel sújtaná a szabadalommal védett (originális), illetve nem védett (generikus) termékek gyártóit. Az előbbiek közt főleg külföldi cégek vannak, utóbbiakban jelentős a magyarországi gyártók részesedése. Az anyagban nem szerepel, de minisztériumi források szerint az originális gyártóknak 16, a generikusoknak 8 százalék körüli befizetési mértékkel kell számolniuk. A javaslat szerint minden év december 15-éig kellene teljesíteni a befizetést, viszont azzal csökkenthető lenne a társasági adóalap.

Egy kibúvót azért hagytak: amennyiben a gyártó a rá eső mértékkel csökkenti tb-támogatásban részesülő készítményei termelői árát, és azt három évig nem változtatja, elkerülhető a befizetés. A tervek szerint a tb-támogatás igénybevételének kezdőnapjától számított egy évig mentesülhetne a befizetés alól a már támogatott hatóanyagú gyógyszer új generikumának forgalomba hozatali engedélyével rendelkező gyártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik