Belföld

Ismét villamosbaleset a körúton

Kedd délután az Oktogon megállónál egy régi típusú villamos áramszedője kettétört, így a korábbi felsővezetékek oszlopainak meghibásodása után újabb baleset következett be.

A Budapesti Közlekedési Vállalat fődiszpécsere, Szántó Ferenc a FigyelőNetnek elmondta, hogy a régi típusú (A Ganz által gyártott ipari csuklós villamossal) járművel történt a baleset, nem Combinóval. A villamos éppen beállt a megállóba, amikor kettétört az áramszedő kereszttartó felfüggesztése.

A vonal ezen szakaszán egyébként éppen kedd este végzik az utómunkálatokat, hogy szerda reggel véglegesen befejeződhessen az átalakítás, és normális üzemmódban járhassanak rajta az új villamosok. A szerda reggeli indulásig ennek megfelelően vágányzárt tartanak.

A közlekedési vállalat beszerzési főosztályvezetője, Kovács Imre a FigyelőNet helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta, hogy értetlenül állnak a meghibásodás előtt. Sem a felsővezetéken, sem a kereszttartókon, sem pedig az áramszedőn nem látni olyan jelet, ami a meghibásodásra magyarázatot adhatna – tette hozzá. (A korábbi balesetek után a BKV épp a rejtett hibák feltérképezése érdekében az egyik villmos tetejére egy videokamerát szereltetett, és azzal is végigmentek a vonalon, de nem találták meg a sorozatos hibák okát.)


Miközben az Oktogonnál a meghibásodott villamos foglalta el a pályát, addig a szakemberek egy része a Jászai Mari téren az ideiglenes váltó eltávolításán dolgozott, hogy holnap reggel a villamosok már a teljes útvonalon járhassanak.


Az úszó-Európa-bajnokságra kész lesz?

Demszky Gábor, főpolgármester kedden, a baleset előtt pár órával jelentette be, hogy várhatóan megindul szerdán hajnalban a villamosforgalom a Margit hídon. Mindennap ellenőrzi, hogyan haladnak a felsővezeték-tartó oszlopok cseréjével a Margit hídon. Kedd éjszaka elindulhat a próbaüzem, miután felszámolták az ideiglenes végállomást a Margit híd pesti oldalán. Ha a próbaüzem sikeres lesz, akkor a hajnali órákban helyreállítható lesz a villamosforgalom a hídon.

Mint mondta, azért fogalmaz feltételes módban, mert „ígérni biztosat nem lehet”, csak tolmácsolni tudja a kivitelezők ígéreteit. Megjegyezte: nagyon bízik abban, hogy az úszó-Európa-bajnokságra már közlekedhetnek a 4-es és 6-os villamosok a hídon. Közlése szerint a vizsgálat eredményéről két hét múlva tájékoztatja a nyilvánosságot.

Mint a július 19-i sajtótájékoztatón közölte, az úszó-Európa-bajnokság kezdetére, július 26-ra teljes útvonalán járni fog a 4-es, 6-os villamos. A Margit híd állapotáról azt mondta: a híd nem életveszélyes, annak felújítását 2008-tól tervezik. Ehhez el kell készülnie az M0 északi hídjának, ami tehermentesítené az Árpád hidat és a Margit hidat. Hozzátette: az úszó-Eb idején sűrítik a 26-os busz forgalmát, de még ezzel együtt is kisebb lesz a forgalom a hídon a nyári időszak miatt, mint az év többi időszakában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik